Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jégpáncélban a Pilis

Életmód > Pest megye

2009-01-16


A napokban esett ónos eső és jegesedés miatt a főváros környéki erdőkben élet- és balesetveszélyes túrázni. A Pilis magasabban fekvő részeit több mint egy centiméteres jégpáncél borítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy semmiképpen se induljanak el a napokban tervezett túrákra.

A jegesedés miatt balesetveszélyessé váltak a főváros környéki parkerdők. A Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység turista- és sétaútjai járhatatlanok az egyre vastagabb jégpáncél miatt. Az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulást tervezőket, hogy az időjárás változásáig ne induljanak az erdőterületre. A Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek térsége egyenesen életveszélyesnek számít.

Az erdőállományban egyelőre nem okozott kárt az ónos eső. Félő azonban, hogy a fák ágain egyre hízó jégpáncél és a várható havazás miatt sok helyen ún. jégtörés alakul ki. Ekkor a fák már nem bírják el a rájuk rakódó terhet és maguktól vagy kisebb légmozgás hatására ágak törnek le, fák törnek derékba vagy fordulnak ki a talajból. A legutóbbi komoly jégkár 2004. februárjában volt a térségben, amikor 15 ezer hektár erdő károsodott, mintegy 25 millió forintos többlet kiadást okozva az erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt-nek.

A visegrádi sípálya a környék erdeinek jegesedése ellenére biztonságosan működik, és a 11-es úti leágazás felől személygépkocsival is folyamatosan megközelíthető. Dobogókőn a közutak járhatók, a sípálya megnyitása a következő hétre ígért havazás után várható. A településen kívüli erdei sétautakat azonban mindkét térségben érdemes elkerülni.

Forrás: http://www.parkerdo.hu/index.php

Vissza