Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mostoha sors a Munkácsy utcában

Olvasói levelek > Budakeszi

2009-02-26


A kérdésem évek óta az, mikor kerül sor a Nagy Sándor utca és a Szél utca közötti szakasz felújítására a Munkácsy utcában? Nem tudom, miért kerül ez a rész mindig hátrányos helyzetbe. Kevés képviselőt találnánk, akinek az utcája még nincs rendben.

Harmincnyolc éve nem jutott pénz erre a 130 méteres szakaszra, ahol se vízelvezetés, se járda, se út nincsen. Ráadásul a Széchenyi utca egyirányúsításával az iskolákat célzó reggeli csúcsforgalom ezen a keskeny és kátyús útszakaszon próbál előnyhöz jutni a Szél utca irányába. A portól nem kapunk levegőt, szellőztetni lehetetlen. Mi is fizetünk adót, jogunk lenne a normális, sár és por nélküli utcához. A csatornát már lefektették, de az utat nem állították helyre. Nemrég felújították a Munkácsy utcát, de erre a részre nem futja a keretből. A novemberi közmeghallgatáson feltett kérdésünkre január végén jött meg a válasz a polgármesteri hivataltól, miszerint erre az útszakaszra is pályázott a város, de a központi forrás kimerülése miatt tartaléklistán várja sorsának jobbra fordulását.
Kiss Károly
Budakeszi, Munkácsy utca

Lapunk munkatársának kérdésére Rohonczi Lajos, a Gamesz vezetője csak márciusra ígérte a kátyúzást, ami tekintettel a vízelvezetés megoldatlanságára és az útjavítás kevéssé időtálló technológiájára, csak átmeneti megoldást eredményezhet.
Szabó Ákos Péter, pályázatokért felelős alpolgármester elmondta, hogy a Munkácsy utca két rendezetlen részére,  a Vásárhelyi Pál és a Meggyes utca közötti, valamint a Nagy Sándor és a Szél utca közötti szakaszra külön pályázott az önkormányzat, mivel a középső résen nem volt szükség útjavításra.  2008-ban nyertek is, de csak a Meggyes utca felé eső szakasszal. A másik rész a központi források kimerülése miatt tartaléklistára került. Az alpolgármester a tavaly novemberi közmeghallgatáson ígéretet tett arra, hogy a kimaradt útszakasznak az építése még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósul.
Győri Ottília, a körzet önkormányzati képviselője kevesebb reményt fűz a tartaléklistán való szerepléshez, ezért egy alternatív útépítési technológia megvalósítását támogatta, melyről az érintett lakók tájékoztatást is kaptak. Ez a lehetőség azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben kivitelezhetetlennek tűnik. A Nagy Sándor és a Munkácsy utca lakóinak egy útépítő közösség létrehozását kell megfontolniuk, aminek keretében, ha a lakók többsége az útépítés mellett dönt, akkor a többiek kényszertaggá válásával az önkormányzat nélkül, önerőből megépíthetik az útjukat. Február 9-én újabb egyeztetésre kerül sor a polgármesteri hivatalban, ahol átütő siker ugyan nem várható, de a probléma napirenden tartásával – a „lassú víz partot mos” elve alapján – előbb vagy utóbb, de történik valami.

Vissza