Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújul a településközpont

Közélet > Budajenő

2009-04-20
Budai István polgármesterrel Budajenő idei költségvetéséről, a központi szabályok buktatóiról, a településközpont megújulásáról és az éves fejlesztési tervekről Koós Hutás Katalin beszélgetett.


Költségvetésünkben a kiadásokat mindig bővebben, a bevételeket pedig szűken tervezzük, hogy ne érjen bennünket meglepetés és ne akarjunk többet, mint amennyire lehetőségünk van. Költségvetésünk főösszege 2009-ben 526 millió forint. Kilencven millió forint körüli az általános tartalék, amit fejlesztésre használhatunk, de hogy valójában meglesz-e ez a pénz, az sok mindentől függ. Például számítanunk kell arra, hogy az adózási morál ebben az évben sem fog javulni. A március 15-ére, azaz határidőre beérkezett adóbefizetéseket vizsgálva az építményadót az adózók 30%-a, a telekadót 30%-a, az iparűzési adót 50%-a, gépjárműadót 20-30%-a fizette be határidőre. Ezek az adók a költségvetésben 100%-on szerepelnek, de a befizetések nem érkeznek be 100%-ban.

Ennek ellenére úgy érzem, hogy megbízható, jól tartható költségvetést sikerült alkotnunk, bár én mégis takarékosságra intem a munkatársaimat. Nem azért kell takarékoskodnunk, mert tönkre megyünk, hanem azért, hogy egy kicsit jobban éljünk. Az is egyfajta takarékosság, amikor a döntéseinkben a tartósabbat és nem az olcsóbbat választjuk, ha a minőség irányába mozdulunk el. Az időtálló megoldás választása vezérelt bennünket a tornaterem, a ravatalozó és a skót bencés apátság polgármesteri hivatallá alakításánál is.

Állandó levelezésben vagyok a minisztériumokkal, mert véleményem szerint az egész pályázati és közbeszerzési rendszer nehezen kezelhető, több anomáliát is tapasztalok a kormányzati intézkedésekben. A felvetéseimre rendre meg is érkeznek a válaszok, hogy egyet értenek ugyan, de a megoldás valahogy mégis nehezen születik meg. Pl. legutóbb Bajnai Gordon bejelentette, hogy 45 nappal lerövidül a pályázatok elbírálási határideje. Mivel ezt a szabályt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazták, a mi esetünkben ez a határidő nem lerövidült, hanem éppen meghosszabbodott. Vagy vegyük az iskolánkat, ahol megduplázódott a létszám három év alatt. Ez az iskola nem nyer pályázatot azért, mert nem elég hátrányos helyzetű. Ha minden olyan települést, amelyik egy kicsit előrébb tart, egy átlagra nyomnak vissza, a várva várt fejlődés nehezen fog kibontakozni. A XXI. század iskoláját nem biztos, hogy Szabolcsban kell megépíteni, ahol sem a tanári kar, sem az infrastruktúra, sem az emberek gondolkodása nincs még azon a szinten, hogy a XXI. század iskoláját befogadja.  Láttam Szabolcsban olyan négyszáz fős falut, ahol minden utat aszfalt borított, mert megnyerték a pályázatot, de jóformán csak tehenek és lovas kocsik jártak rajta. Vagy komplett polgármesteri hivatalt építettek egy olyan faluba, ahol háromszázötvenen laktak, és a hivatali ügyintézés nem is abban a helységben zajlik. Viszont megnyerték a pályázatot. Vagy említhetném, hogy tornatermet, szaktantermet, akadálymentesítést, őrt írnak elő az iskolánk működéséhez, mi terveztetünk, pályázunk, aztán az évnyitó előtt két héttel az egészet visszavonják. Ezeket az észrevételeimet rendre le is írtam az illetékes minisztériumok felé, több-kevesebb sikerrel.

Az elmúlt időszakban nagyon sok tervet készítettünk, hogy pályázni tudjunk a ravatalozóra, a polgármesteri hivatalra, az iskolára, a játszótérre, az utakra, a faluközpontra, mert pályázni csak úgy lehet. Közel 30 milliót költöttünk tervekre. Hogy a tervekkel ennyire felkészültünk, nyertünk is a ravatalozóra 60 %-os támogatottságot, a polgármesteri hivatalra, a játszótérre hárommilliót. Nyertünk még kétmilliót az iskola, másfélmilliót az óvoda számítógép ellátására. A tornaterem pályázat nélkül megvalósult. Nagyobb rendezvényeknek is helyet ad, hiszen összerakható színpad és védőszőnyeg is van benne. Budajenőn az iskola annyira felfutott, hogy szeptemberben már két első osztályt kell indítani. Kétszáz főre fut fel addigra az iskolai létszám. A jelenlegi 172 gyerekből 101 budajenői, 71 a környező falukból jár ide. Az óvoda 120 fővel működik.

2009-ben örülnénk, ha végre befejeződne a Szőlőhegy II. lakóterületi fejlesztő beruházás. Ennek folyományaként ugyanis megújulna a Fő utcában a csatornavezeték a beruházó költségére, a zártkerteknél a Sport utcában hoznák le a vizet és a csatornát, amire az újonnan belterületbe vont zártkertek is igen kedvezményesen rá tudnak kötni. Megoldódna a Harmat utca csatornaellátása is, ahol az eddig üres telkek is építési engedélyt kaphatnak. Már megvan a jogerős építési engedély a Szőlőhegy II. beruházáshoz a körforgalomra, az utakra, a csatornára, gázra, vízre.

Mégis az első lépés a régészeti feltárás lefolytatása a beruházó költségére. A hatvanmillió forintos feltárás során a lakóparknak szánt területen megtalálták a török idők előtti falut az öregtemplom környékén. A Hill-topon már korábban végeztek ásatásokat: Magyarország legnagyobb és leggazdagabb közép bronzkori  Vatya-kultúra leleteit találták itt meg. A Szőlőhegyen hétezer éves holttestet is találtak cserépedényekkel és a XIV-XV. századi falu maradványait. Értékmentő feltárás folyik, a leleteket múzeumba szállítják. Talán egy kiállítást a magtárban is be lehet rendezni majd ezekből a leletekből.

A Vadvirág, Bokréta, Táncsics, Magtár és Füzes utcákra már ötször pályáztunk, most végre nyertük 54 millió forintot. Most ezek is elkészülnek.

Legnagyobb beruházásunk a faluközpont, amire pályázaton nyertünk kilencven millió forintot, s ami teljesen új arculatot ad Budajenőnek. Az összesen 113 milliós beruházás keretében a pincesor teljes elektromos hálózata a földbe kerül. Kandeláberes és talajba rejtett díszvilágítást kap a pincesor, a vízelvezető árkokat lefedjük, és a pincék előtti terület is térburkolatot kap a templom előtti térrel együtt. Padok és ivókút elhelyezése mellett a pincékhez csatlakozik egy mosdóhelyiség, amit rendezvényeken használni lehet.  Az óvoda előtti részen, valamint a pincesor és a Petőfi utca között forgalomlassító szigetek készülnek a főúton a gyalogos áthaladás könnyítésére. Mind a négy buszmegállónk egységes arculattal megújul, illeszkedve a műemléki és faluképi környezethez. A buszmegállókban egy-egy nagyméretű kép mutatja be azt a nevezetességet, amely a megállóhoz legközelebb található, egyben a megálló nevét is viseli. Az átadást szeptember 19-re tervezzük, amikor meghívjuk a testvérvárosainkat is a szüreti bállal összevont bornapokra. Ennek érdekében, ha sikerül a közbeszerzést rendben lebonyolítanunk, akkor a beruházást májusban el tudjuk kezdeni.

Jövőre, a választásig még maradnak is forrásaink, ekkora lélegzetű vállalkozásba már nem kezdünk, de tervünk van az iskola akadálymentesítésére és átalakítására, egy százmilliót ott is remélünk nyerni.

Vissza