Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó!

Olvasói levelek > Budakeszi

2009-04-30


Március 21-én tereprendezési napot szerveztünk a helyileg védett budakeszi Bodzás-árokba. A szennyvíztisztító teleptől Nagyszénászug és a vitorlázó reptér közötti völgyben folyó patak mellett kialakult, különlegesen értékes madárfészkelő hely, az átvonuló madárfajtáknak is fontos állomása már régóta megérdemelt egy kis törődést.

Bár sokan azt mondták, hogy túl korán volt a gyülekező, mások azt, hogy túl későn szóltunk vagy azt, hogy nehezen találtak ki a területre, mi mégis a budapesti madarász önkéntesekhez igazodtunk, akik szívesen keltek korán a kedvünkért, hogy legyen idejük előkészíteni a gulyás ágyút, és a hozzávalókat a gulyásleveshez. Amúgy is szívesen jöttek, amikor megtudták, hogy a helyi lakosokat is meghívtuk, mégiscsak budakesziért és a budakesziekért fogtunk össze, hát helyes, ha ők is jelen vannak. Arra is figyeltek, hogy a munkához biztosított legyen szemetes zsák, vagy konténer, amibe összegyűjthetjük a hulladékot, de ilyesmit nem tőlük kértünk, mert az önkormányzat még decemberben (és egyeztetés során 19-én is) ígéretet tett rá, hogy ezt a részét ők megoldják, így hát ezzel külön nem készültünk.

Kevés energiát fordítottunk a szervezésre, de még így is eljöttek annyian, hogy budakeszinek nem kellett szégyenkeznie amiatt, hogy pestről több embert hoz a lelkesedés, mint itthonról. Az idő gyönyörű, tavaszi napsütéssel fogadott minket, élvezhettük az újjáéledő természet buja jelenlétét, és amíg vártunk az érkezőkre és a beígért önkormányzati segítségre, jutott idő az ismerkedésre a területtel és még madarászatra is. De a megígért önkormányzati segítség nem érkezett meg. A pesti madarászbarátaink hazaindultak, a helybéliek pedig elszéledtek. Mi még a környéken maradtunk, hogy a lemaradókat tájékoztassuk, és legalább ne várakoztassuk őket hiába.

A tapasztalatok, amelyeket így szereztünk, segíthetnek a következő tereprendezési napot jobban megszervezni, hasznos kapcsolatokat is szereztünk és mindenképpen gazdagabbak lettünk egy kora tavaszi kirándulás élményével. Azoknak, akik sosem jártak még itt, sikerült fölhívnunk a figyelmét ennek a tájnak a szépségére és a veszélyekre, melyek fenyegetik. Ha csak ennyi sikerült, már akkor sem volt hiábavaló ez a be nem tartott ígérettel elrontott nap. Az évek óta halmokban gyűlő szemét persze továbbra is itt csúfítja a tájat, ezen nem tudtunk segíteni, de más kárunk is származott a történtekből. A helyi magisztrátus henye ígérgetésével most zátonyra futtatott igyekezetünk támogatására nem fogjuk tudni megnyerni pesti barátainkat egy újabb alkalommal. A következő akciónapon nélkülöznünk kell az ő tapasztalataikat és mindenre kiterjedő figyelmüket. Rosszul szerveztük meg ezt a napot, március 21-én, a vizek napján, mert ráhagyatkoztunk egy ígéretre, egy megígért segítségre, amit nem is kértünk. Ezt a hibát még egyszer nem követjük el.

Koós Kolos


Vissza