Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fogyasztóvédelmi Kisokos 1. rész

Olvasói levelek > Budakeszi

2009-05-03


A budakeszi Nagy Gáspár Városi Könyvtár meghívására a múlt év végén dr. Morvay György, az Európai Fogyasztói Központ igazgatója tartott igen érdekes előadást a határokon átnyúló és a hazai fogyasztói problémákról. Segítségével olyan hasznos információkat gyűjtöttünk csokorba és osztunk meg Önökkel ebben a rovatban hónapról hónapra, melyek segítenek, hogy számos bosszúságtól megkíméljék magukat.

Árfeltüntetés
Minden terméknek forintban, egyértelműen és tisztán olvashatóan fel kell tüntetni az árát. Ha vásárol egy terméket és több ár szerepel rajta, mindig a legalacsonyabbat kell fizetnie.

Címke, csomagolás
A terméket gondosan be kell csomagolni a minőség megőrzése és a biztonságos szállítás érdekében. Az áru címkéjének jól olvashatóan, közérthetően és egyértelműen tartalmaznia kell a fogyasztók tájékoztatásához szükséges adatokat: Az áru megnevezését, gyártójának vagy forgalmazójának nevét és címét, valamint a származási helyének megjelölését, ha az áru nem az Európai Gazdasági Térségből származik.

Dátum
Élelmiszer vásárlása esetén mindig nézze meg a dátumot. A termék címkéjén szerepelnie kell annak az időpontnak, ameddig a termék megőrzi minőségét, ameddig fogyasztható. Ha ez nincs rajta, ne vegye meg a terméket, hanem szóljon az eladónak!

Előleg – foglaló
Kinézett egy biciklit az üzletben, de nincs Önnél elég pénz? Sok helyen lehet előleget vagy foglalót adni a kereskedőnek, hogy bizonyítsa, szeretné megvenni a terméket. Vásárláskor az előleg, illetve a foglaló beleszámít a vételárba. Ha viszont meggondolja magát, az előleget visszakapja, de a foglalót nem. Ha a kereskedő mégsem adja el Önnek a terméket, akkor az előlegként adott összeget vissza kell adnia, foglalónál viszont ilyen esetben az átadott összeg kétszerese jár vissza.

Késedelem
Új bútort rendelt, de nem szállítják ki időben. Ilyenkor késedelemről beszélünk. Ha ebből kára származik, a kereskedő köteles azt megtéríteni, ráadásul amennyiben a késedelem miatt már nem szeretné a bútort, elállhat a szerződéstől, vagyis nem kell megvennie és visszakérheti a pénzt.

Vásárlók könyve
Az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen vásárlók könyvét kell elhelyezni. Ha panasza van az üzlet működésével kapcsolatban, akkor azt oda beírhatja. A bejegyzést a kereskedőnek meg kell vizsgálnia és az intézkedéséről harminc napon belül tájékoztatást kell Önnek adnia!


Vissza