Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Egészségházat avattak Biatorbágyon

Életmód > Biatorbágy

2009-07-06


A mintegy 600 millió forintos PPP-együttműködésben megvalósult Egészségházra idén további 120 millió forintot költ az önkormányzat. Az ingatlan 100%-ban az önkormányzat tulajdonát képezi, ugyanakkor az önkormányzatra hárul az egészségügyi alapeszközök, berendezések, felszerelések és az infrastrukturális beruházások költsége.

Ünnepélyes keretek között Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter és Dr. Palovics Lajos polgármester vasárnap felavatták a mintegy 600 millió forintos PPP együttműködésben megvalósult Egészségházat Biatorbágyon. Az egészségügyi intézmény befejezésére idén további 120 millió forintot fordít a települési önkormányzat.
A Biatorbágyon és környékén élőknek eddig mintegy negyven fővárosi rendelőintézetbe kellett elutazniuk, ha egészségügyi szakellátásra volt szükségük. Ezért van nagy jelentősége az új Egészségháznak, ami azt mutatja, hogy az önkormányzat felismerte, az egészség valóban érték − hangsúlyozta dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter ünnepi beszédében.

Dr. Palovics Lajos polgármester elmondta, már közvetlenül a rendszerváltás utáni években megfogalmazódott az igény Biatorbágyon az egészségügy fejlesztésére. Az Egészségház jelentőségét azonban nem csak a beruházás nagysága mutatja, hanem az is, hogy az önkormányzat és a magánszféra együttműködésével jött létre.

A képviselők 2004-ben döntöttek arról, hogy a városközpontban jelentős egészségügyi infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg. A döntés az egészségügyi célú fejlesztéshez kapcsolódóan jelentős intézményfejlesztéseket is tartalmazott. 2009. június 28-án nem csak egy új egészségügyi központot avatott fel dr. Palovics Lajos polgármester, hiszen a több mint félmilliárd forint összköltséggel megvalósult beruházás a Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálatnak, a családsegítő által működtetett Idősek Napközi Otthonának, továbbá a polgármesteri hivatal egy munkacsoportjának is helyet fog adni.

A beruházás úgynevezett PPP együttműködés keretében valósult meg

A több évig tartó előkészítő tárgyalások után 2006-ban az önkormányzat a Hungaro-Commercial Park (HCP) területének tulajdonosaival kötött szerződést. A tulajdonosi kör képviselői a kiviteli tervek elkészítését, továbbá a beruházás építészeti megvalósítását vállalták. A megállapodás értelmében az ingatlan 100%-ban az önkormányzat tulajdonát képezi, ugyanakkor az önkormányzatra hárul az egészségügyi alapeszközök, berendezések, felszerelések és az infrastrukturális beruházások költsége.

Az önkormányzat 1995-től több szervezettel tárgyalt az Egészségház OEP-finanszírozással történő üzemeltetéséről. Végül az egészségügyi szolgáltatási szerződést és a használatba adási szerződést a budaörsi Europ-Med Kft.-vel kötötte meg a testület. Ennek értelmében a vállalkozás fizioterápiás, mozgásterápiás, reumatológiai, sebészeti, orthopédiai, pszichiátriai, neurológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai, kardiológiai, diabetológiai, bőrgyógyászati szakellátást, heti hat órában EKG-mérést, továbbá ultrahangvizsgálati lehetőséget és egészségügyi labort biztosít a betegek számára. A szakellátás OEP-finanszírása érdekében jelenleg is tárgyalásokat folytatnak. Az OEP-finanszírozás elnyeréséhez a Pest megyei és a fővárosi önkormányzat, valamint az Egészségügyi Minisztérium támogatása szükséges, ennek hiányában az önkormányzatnak kell vállalnia a működtetéssel összefüggő költségeket.
Forrás: Dr.Info / MediPress 

Vissza