Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Faluközpontot avattak

Közélet > Budajenő

2009-09-26


Szeptember 19-én a hagyományos szüret és borünnep keretében avatták fel az európai uniós támogatással megújított településközpontot Budajenőn, melynek leglátványosabb eleme a pincesor közösségi térré alakítása. A rendezvény keretében Pest megye millenniumi zászlaját is átadta a budajenőiek Gulyás Dénes országgyűlési képviselő.

A közbeszerzési eljárás eredményeként idén nyár elején kezdhette meg a kivitelező KIPSZER Fővállalkozási és Tervező Zrt. a munkálatokat. Az összesen 113 milliós beruházás teljesen új arculatot adott Budajenő központjának: a pincesor a fedett vízelvezető árokrendszernek köszönhetően sétáló utcává alakult, homlokzati és talajba rejtett díszvilágítással, ahol az ünnepségen különböző borházatkmutatták be kínálatukat. A pincék előtti terület is térburkolatot kapott a templom előtti térrel együtt. Padok és ivókút elhelyezése mellett, a pincesorba illeszkedő homlokzat mögé elrejtve, nyilvános illemhelyet is kialakítottak. Az óvodától a pincesor végéig rendezték a köztéri zöldfelületeket, díszburkolatokat építettek, utcabútorokat (padok, ülőkövek, 3 kút, játszóeszközök, kerékpártárolók, hulladékgyűjtők) helyeztek el, átépítették a dísz- és közvilágítást és 30 fát, 440 cserjét és 600 évelőt ültettek el.  Az óvoda előtti részen, valamint a pincesor és a Petőfi utca között forgalomlassító szigetek készültek a főúton a gyalogos áthaladás könnyítésére. 

Mind a négy buszmegálló egységes arculattal, igényes faépítmények formájában újult meg, illeszkedve a műemléki és faluképi környezethez. A buszmegállók öbleit pl. a Thököly útról származó macskakővel borították. A buszmegállókban egy-egy nagyméretű kép mutatta be azt a nevezetességet, amely a megállóhoz legközelebb található, egyben a megálló nevét is viseli.

A nagyszabású átalakításhoz a budajenői önkormányzat a tízmilliós önrészt és a pincesoron az elektromos vezetékek földbe helyezésének közel hasonló összegét tette hozzá. Az újonnan kialakult közösségi téren egy mozgószínpad kialakításával a falu méltó környezetben tarthatta szabadtéri rendezvényeit.

A program keretében Gulyás Dénes országgyűlési képviselő átadta Pest megye közgyűlésének millenniumi zászlaját. Államalapító királyunk, Szent István ugyanis 1009-ben adta ki a sólyi okiratot, amelyben először jelent meg a négy legősibb magyar vármegye: Veszprém, Fejér, Zala és Visegrád, azaz ma már Pest megye. Az 1000 éves megyéről egy egész éven át tartó rendezvénysorozattal emlékezik meg Pest megye vezetése, bevonva a programokba mind a 187 települését. Az ünnepség keretében Pest megye valamennyi települése megkapja az erre az alkalomra készült Millenniumi Zászlót.  Pest Megye Közgyűlése így kívánja köszönetét kifejezni a településeknek a közös munkáért és emlékeztetni mindenkit arra, hogy egy ezer éves megyéhez tartozik.

Képriport a rendezvényről


Vissza