Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


350 millió forint vallásos könnyűzenére

Kultúra > Pest megye

2023-07-11


Az idén 350 millió forint áll a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működésének 2019-ben indított pályázati támogatására. Pályázni július 25-én éjfélig lehet - jelentette be Vitályos Eszter, a kulturális tárca parlamenti államtitkára június 27-i budapesti sajtótájékoztatóján, ahol rendkívül fontosnak nevezte a keresztény nemzeti identitás megalapozását és megerősítését.Szavai szerint a vallásos könnyűzenei kormányzati program elősegíti a Kárpát-medencei vallásos hagyományok megőrzését. "Nem titkolt szándékunk, hogy minél magasabb szintre emeljük a hazai vallásos könnyűzenei kultúrát. A program a vallásos közösségekben már meglévő hangszeres és vokális együttesek képzésének, tevékenységének, működésének támogatásáról szól; az alkotói munka segítésén, a professzionális vallásos könnyűzenei élet folyamatos fejlesztésén keresztül egységben kezeli a zenekarok, művészek, előadók támogatását" - hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra, hogy a program a modern irányzatokat éppúgy magában foglalja, mint a gospelt, a spirituálét vagy a folkrockot. Megjegyezte: ez a fajta zene annyiban különbözik a popzene többi részétől, hogy "a dalszövegek az Isten iránt érzett szeretetről, a valódi szabadságról, a boldogságról szólnak".

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 957 település, 962 katolikus és más keresztény felekezethez tartozó szervezet együttese, illetve 1390 magánszemély pályázhatott a kiírt támogatásra. Felidézte: az egyházi könnyűzene a hatvanas-hetvenes években Sillye Jenő vezetésével indult el Magyarországon, és akkor a tiltott kategóriába tartozott, ezért az egyházi zenekarok mind felszerelésben, mind lehetőségeikben háttérbe voltak szorítva, támogatást nem kaptak. Soltész Miklós hozzátette, a helyzet 2019-ben változott radikálisan, amikor a kormány úgy döntött, hogy a Kárpát-medencén belül segíti a vallásos könnyűzenei együtteseket.

"Pályázni felszerelésekre, hangszerekre, hangosításra lehet egyéneknek, együtteseknek. A 350 millió forintos támogatási összeget négy kategóriában osztják ki: hangszert a kezdőknek, a profiknak, a határon túli magyaroknak, valamint hangszerfelújításra" - fejtette ki az államtitkár. (MTI)


Vissza