Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fűtés – olcsóbban

Olvasói levelek > Budakeszi

2009-10-14


A fűtésszezon elején évről évre érdemes a kazánokat karbantartani, tisztítani az üzembiztonság és néhány százalékos megtakarítás érdekében. Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy esetleges gázszolgáltató váltással 5-8% díjmegtakarítást is elérjünk. Ha valaki ezzel nem elégedik meg, kipróbálhatja a több tízezer háztartásban már alkalmazott, garantáltan 10-20% gázfogyasztás-megtakarítással járó, olcsó, egyszerű mágnesgyűrűs megoldást.

Környezetünk, levegőnk közismerten legnagyobb szennyezői a szénhidrogéneket elégető kazánok és a gépjármű-motorok. A nem tökéletes égés miatt a szénhidrogénben rejlő energia jelentős része nem hasznosul, hanem légszennyezésként távozik a kéményen vagy kipufogón keresztül. Ezt a veszteséget és környezetszennyezést csökkenti a mágnesgyűrű.

A gyűrű alakú házban speciális mágneseket helyeztek el úgy, hogy különlegesen erős homogén mágneses mezőt hozzanak létre a gyűrű közepén. Az erős mágneses tér megszünteti a szénhidrogén molekulák elektrosztatikus feltöltődését, csökkenti a viszkozitást és így a porlasztáskor sokkal apróbb cseppekre bomlik fel az üzemanyag, a hosszú szerves gázmolekulák széttöredeznek. Az apróbb részecskék jobban keverednek a levegővel, és így több oxigén érintkezik a szénhidrogén molekuláival, azaz felgyorsul az égés. A tökéletesebb égés eredményeként csökken az égéstermékben a mérgező CO és CH mennyisége.

Hány darabot szereljünk fel kazánra?
- 0-50 kW = 1db ( a háztartások ~75%-a ebben a tartományban van)
- 51-100 kW = 2db (társasházak, kisebb intézmények)
- 101-150 kW = 4db (iskolák, óvodák, nagyobb alapterületű üzemek)
- 151-200 kW = 8db (magas hőigényű üzemek, iroda házak)
- 200 kW fölött = 16db (hőközpontok…)

Használható műanyag csőre, nem mágnesezhető fémcsőre és húzott mágnesezhető csőre egyaránt. Nem ajánlott ólomcső, páncélcső (acélfonat-borítás), mert ezeknél hatásfok éppen, hogy romlik. Ilyen esetben megfelelő anyagú csőtoldatot javasolt beiktatni a mágnes hatásának érvényesülése érdekében. A beszerelést csak szakember végezheti az esetleg keletkező gázszivárgás fulladás- és robbanás veszélye miatt!

Az erős mágneses tér vízlágyító hatását kihasználva a kazánba vezető vízcsőre is érdemes felszerelni a mágnesgyűrűt. A vízcsőre szerelt mágnesgyűrű új kazán esetén megakadályozza a vízkőképződést a kazán lánggal érintkező szakaszán, kiküszöböli ezzel az élettartam során a vízkő okozta teljesítmény/hatásfok csökkenést és megnöveli a kazán élettartamát.

Öreg kazánok esetében további megtakarítást eredményezhet azzal, hogy a víztartály faláról idővel eltávolítja a lerakódott, hőszigetelő vízkövet, de érdemes konzultálni a kazánszerelővel, mi módon lehet a mágnesgyűrű hatására fokozatosan eltávozó vízkövet úgy eltávolítani a fűtésrendszerből, hogy ne okozzon ott esetleg eltömődéseket.

Javaslom mindenkinek, csatlakozzon a környezetvédelemért aktívan tenni szándékozók egyre bővülő csoportjához! Ez a döntés nem extra kiadásokat jelent, hanem megtakarítást. A költségek (egy gyűrű 11200 Ft-ba kerül) egy fűtési szezon alatt megtérülnek, a mágnesgyűrű élettartama pedig többszáz év…

Valent László, Budakeszi


Vissza