Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jótékonyság és érdektelenség

Olvasói levelek > Páty

2009-11-01


Szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 25-én és 26-án, két jótékonysági koncert re is sor került az épülő pátyi templom javára. Egy Zsámbékon, egy pedig Budakeszin. A hír örömteli, a cél szép és nemes, a szervezés alapos, az előzetes ígéretek pedig sokat sejtetőek voltak.

A koncertező orgonaművész Agárdról, a fuvolaművész Békéscsabáról, míg az énekművész egyenesen Bécsből érkezett a két hangversenyre. Mindkét plébánia plébánosa támogatásáról biztosította a templomépítőket. Belépődíjat nem kellet fizetni és adományt adni sem volt kötelező. Csupán egy könnyed nyár végi zenei csemegére várták az érdeklődőket, mellyel egyben egy jó ügy is támogatható.

Úgy tűnt, tehát, hogy minden együtt lehet a két sikeres és eredményes koncert lebonyolításához.
Aztán következett a meglepetés, vagyis az érdektelenség… Mindkét napon talán 60 ember lehetett a templomokban, azoknak a fele is a pátyi egyházközség tagjai. Pedig a zenei élmény páratlan volt és Budakeszin még katolikus gimnázium is működik, mintegy 500 diákkal és 50 tanárral. Hiába volt tehát a kérés, a személyes megkeresés és az ígéretek…

Kővári Péter orgonaművész elmondta, hogy Ausztriában nincs olyan kicsiny falu, ahol ne telne meg zsúfolásig a templom, ha ott egy művész hangversenyt ad. Pedig ott belépődíjat is szednek, melynek összege mintegy 5-10000 forintnak megfelelő euro. Ilyenkor nem fontos, ki milyen felekezethez tartozik, illetve vallásos-e egyáltalán. Csak a zenei élmény számít!

Úgy vélem, a mai értékrendjét vesztett, gazdasági válsággal sújtott világunkban még inkább felértékelődik egy új templom építése, legyen az református, evangélikus vagy éppen katolikus. Aki eljött, ezt az értékrendet támogatta - ahol érték a közösségépítés, fontosak az emberi kapcsolatok és cél a jövő, melyet gyermekeinknek építünk. Ha a hit, a vallás a megismerés eszközéből csupán önző céllá lesz, az ember kiüresedik. Attól, ha másnak segítünk, magunk is többek leszünk!

A két koncerten a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány összesen 144 900 forint bevételre tett szert a templomépítés támogatásához. Az alapítvány és az egyházközség ezúton is hálásan köszöni mindazoknak, akik eljöttek és ezzel hitet tettek a templomépítés mellett.

Az új templom építése fentiek ellenére is tovább folytatódik, hiszen a céladományok felhasználása zajlik. Így épül meg tavaszra a harangtorony és a templom kerítése. Időjárástól függően halad közben a közfalak építése is. A pátyi templomépítésről a Duna Televízióban folytatott rövid beszélgetés megtekinthető az egyházközség honlapján, a www.ude.hu oldalon, a jótékonysági koncert linkre kattintva.

November 8-án, vasárnap, ismét püspöki szertartásra kerül sor az új templomban. Spányi Antal megyés püspök atya ugyanis idén Pátyon bérmál. Jó alkalom ez a közös találkozásra. A szentmisére mindenkit szeretettel hív és vár a pátyi egyházközség Pátyról és a környező településekről egyaránt.
 
Téglajegyek továbbra is vásárolhatók átutalással vagy személyesen a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány Biatorbágy és Vidéke Takarékszövetkezet pátyi fiókjánál vezetett 64500027 – 13400022 számú számlájára történő befizetés útján.
Adomány a Pátyi Római Katolikus Egyházközség CIB banknál vezetett 11103303-19835972-36000001 számú számlájára is utalható vagy postai utalványon befizethető.
       
Dr. Kővágó István jegyző
Pátyi Róm.Kat.Egyházközség

A koncerteken készült fotókon – melyeket Reményi László készített – a három művész látható.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg