Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Énekszóval a nemzetért

Kultúra > Budakeszi

2009-12-21


A nagy havazás miatt szombat este helyett vasárnap délben tartotta karácsonyi koncertjét az erdélyi Szentegyházáról érkezett Gyermekfilharmónia Budakeszin, a Havas Boldogasszony plébániatemplomban.

A világ legmagasabban fekvő magyar városában, Székelyföldön, a Hargita fennsíkján immár 26 éve az anyaország számára példamutatóan ápolják nemzeti kultúránkat. Vezetőjük, a fáradhatatlan Haáz Sándor hitvallása: „Énekszóval, közösségépítéssel a nemzetért.” A Magyar Örökség-díjas Gyermekfilharmónia több mint 20 éve alakult a szentegyházasfalvi Általános Iskola, ma Mártonffi János Iskola tehetséges diákjaiból. 1982 júniusában a hagyományos tanévzárón a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós- és vonós együttes, valamint az iskolakórus közös fellépésén az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker ösztönzést adott a további munkára. Azóta az eredeti, 140 fős létszámmal rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban. 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Magyarországi fellépéseiket mindenhol óriási érdeklődés és siker kíséri. Az együttes repertoárja, klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdal-feldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. Az idei magyarországi karácsonyi turnéjuk fő állomása Budakeszi, ahol a kórus tagjait a helyi családok látták vendégül két éjszakára.

Az idei turné állomásai: december 17-én Nagybányán, 18-án Nyíradonyban, 19-én Budakeszin, 20-án Budapesten, Terézvárosban, az Aviali Nagy Szent Teréz Plébánián (Király u.), 21-én Szegeden a Magyarok Nagyasszonya Fogadalmi Dómban, 22-én Újkígyóson a Szűz Mária Szent Neve templomban énekelnek.

Lapunk képriportja megtekinthető itt!

Kisfilm a terézvárosi koncertről


Vissza