Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


40%-kal nő a kapacitás

Életmód > Budakeszi

2023-09-19


bkeszi_rendelo.jpgÁtlagosan 40%-kal növeli a helyi szakrendelési kapacitást a Budakeszin 311 millió forint kormányzati forrásból épült egészségház - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szeptember 15-én az átadón. Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője, elmondta, hogy a bővülés a várakozási időt is csökkenti.bkeszi_rendelo_menczer_MTI_LakatosPeter.jpg

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a helyi szakrendelések bővülésével a Budakeszin és a térségben élők időt is nyernek, mivel nem kell Budapestre menniük, hogy igénybe vehessék az ellátórendszert. Budakeszin van elég orvos, és az új egészségház helyet biztosít ahhoz, hogy ők a betegek gyógyulását segíthessék - mondta Menczer Tamás. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a mai körülmények között nem könnyű előteremteni a forrásokat egy ilyen beruházáshoz. Az ukrajnai háború és a szankciók következtében tavaly mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt az ország energiaszámlája, és mintegy 1000 milliárd forintos az a nagyságrend, amelyet a háború és a szankciók miatt a kormánynak fejlesztések helyett energiaköltségekre kell fordítania - mutatott rá Menczer Tamás.

bkeszi_rendelo.jpg

Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ főorvosa elmondta: 2019-ben négy dolgozóval alapították meg az intézményt, ma már mintegy hetvenen szolgálják a lakosság egészségét. A szakrendelések új kapacitást, pluszszolgáltatást jelentenek a Zsámbéki-medencében élőknek - jegyezte meg.

Győri Ottilia (Fidesz-KDNP), Budakeszi polgármestere közös sikernek nevezte a beruházást, amely olyan helyszínen valósult meg, ahol tíz éve még rossz állapotú lakóházak voltak. A mintegy 300 négyzetméteres alapterületű kétszintes épületben öt új rendelő, egy gyógytornaterem és egy fizikoterápiás szoba kapott helyet - ismertette. Közölte: a szakrendelőben már 29 szakellátás vehető igénybe, de hamarosan mammográfia és emlőcentrum is lesz Budakeszin.

Az épület alapkövét egy éve helyezték el, a kivitelezés tavaly októberben kezdődött, az épület pedig májusra készült el. Ezt követte a régi tüdőgondozó bontása, a közműcsatlakozások kiépítése, az út- és járdaépítés, a környezetrendezés, a kertészeti munkák és a hatósági engedélyek beszerzése. A kivitelezési munkák 300 millió, a berendezés további 11 millió forintos költségét kormányzati forrásból, míg a területrendezés 63 millió forint kiadását önkormányzati forrásból fedezték.

bkeszi_rendelo-szalagvagas_MTI_LakatosPeter.jpg

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Győri Ottilia polgármester, Pócza Péter főigazgató főorvos, Gyenes Zsolt, a GZ-Builder Kft. ügyvezetője és Bártfai-Szabó Gábor, az épület tervezője

(MTI/Fotók Lakatos Péter)


Vissza