Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A rák ellen

> Páty

2006-06-01


Egészségünk megőrzése egyik fontos feladatunk. Ebben nagy szerepük van a kis közösségek egészségügyi programjainak, melyek tájékoztató és szűrési feladatokat látnak el. Falunkban immár 11 éve rendszeresen szervez a Védőnői Szolgálat, a Szent Rókus Kórház közreműködésével nőgyógyászati rákszűrést. Ondrik Jánosné védőnőt kérdezem a téma fontosságáról.

– Hány éves kortól ajánlott a rákszűrésen részt venni?
– Ajánlott a szexuális élet megkezdésétől, ez nincs korhoz kötve.
– Ez évben milyen volt a részvételi arány?
– Kilencvenöt nő vett részt, de évről évre emelkedik a megjelentek száma. 2005-ben plédául 85 nő kérte a vizsgálatát.  Idén szeptemberben ismét szervezünk szűrést, akkor majd eldől, hogy kell-e évente kétszer is megszervezni.
– Volt olyan konkrét esetük, mikor idejében felfedezték a betegséget?
– Az évek során több olyan eset is volt, amikor a szűrés során felfedezett kóros állapotot időben sikerült eredményesen kezelni.
– Milyen betegségekre szűrnek még?
– A vizsgálat során fény derülhet a méhnyak rákot megelőző állapotokra, a nemi szervek különböző fertőzéseire, gyulladásaira, a méh daganataira, az inkontinenciára. A szűrést végző nőgyógyász szakorvos minden 40 éven felüli nőt elküld mammográfiára. Ezáltal az emlők kóros elváltozásai is időben kiderülhetnek. Ezen kívül foglalkozunk más jellegű tanácsadással is. Május 16-ai kezdettel a védőnői tanácsadóban – havi egyszeri alkalommal – klubot indítottunk a középkorú nők részére, ahol sok-sok téma között a diabetes, csontritkulás kérdései is előtérbe kerülnek. Bátran keressenek meg minket, elérhetőségeinket kifüggesztettük a rendelő ajtaján, de a 06/23-344-625-ös telefonszámon jelentkezhetnek tanácsadási időben. Várjuk a telefonokat és a személyes megkereséseket.


Vissza