Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A kitelepítésekre emlékezett Budajenő

Múltunk tanúi > Budajenő

2010-03-31


A hatvannégy évvel ezelőtti kitelepítésre emlékezett a Budajenői Német Nemzetiségi Önkormányzat március 27-én. A német nyelvű szentmisét Salath Imre atya tartotta, aki beszédével azok lelkét is megérintette, akik koruknál fogva nem élhették át a kitelepítés borzalmát. Azokat is felrázta, akik számára ez az esemény csak egy távoli pont a történelemben.

A közösség összefogásának erejét, az emlékezés fontosságát hangsúlyozó beszéd után Reiszner Katalin szeretetről, hitről szóló szavait halhatta a közösség az emléktábla előtt. Budai István polgármester az emlékműnél tartott, a történelmi tényeket felsorakoztató beszédében a magyarok és svábok összetartozását emelte ki a történelem sorsfordító szakaszaiban. A Dicke Schwane zenekar előadása, a budajenői, a zsámbéki, a budakeszi kórusok dalai, az iskolások szépen formált német nyelvű szavai erősítették az emlékezők szándékát: felejtenünk nem szabad, a múlt ismerete elengedhetetlen egy békés, megértő és elfogadó jövendő megteremtéséhez.

A megemlékezés záróeseménye a Polgármesteri Hivatal dísztermében a finom sütemények mellett már nem a fájdalomról szólt: a felcsendülő énekekből sem a lelkeket nyomorító múlt dalolt. Aki ott volt, immár otthon volt.

L.P.Luca


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg