Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A számítógépes rádiózás

Olvasói levelek

2006-08-01


A mai fiatalok nem emlékezhetnek rá, hogy milyen leírhatatlan élmény volt az, amikor annak idején megszólalt a Kossuth a saját magunk által összebütykölt kristálydetektoros kis primitív szerkentyűn.

Óriási fejlődés volt, amikor már tranzisztoros, elemes rádióhoz, mondjuk Szokolhoz juthattunk. Vágyaim beteljesülésének „ne tovább”-ja volt később egy Videoton lapos HiFi rádió. A rádióműsorokat böngészve egész csinos kis anyagot lehetett összehozni a Terta vagy Tesla orsós magnókon, amiket aztán az akkori elmaradhatatlan házibulikon egész jó hatásfokkal be lehetett dobni. Aztán nyolcvanas évek végén kijöttünk Németországba. Egyik napról a másikra megszakadt a magyar rádiózás lehetősége. Ugyan beszereztünk egy viszonylag jó minőségű világvevő rádiót, de legtöbbször csak a késő éjszakai órákban tudtam fogni hosszú hullámon a Kossuthot és azt sem sokáig. Anyagi okokból nem tudtak olyan nagy energiával sugározni, ami eljutott volna 1000 kilométer távolságra.
És ezek után jött a nagy változás. Rádióhallgatás személyi számítógépen keresztül. Eleinte nem voltam maradéktalanul boldog, mert a lassú átviteltechnika miatt sokszor - persze mindig pont a legérdekesebb részeknél - a komputer utántöltött, azaz nem lehetett percekig semmit sem hallani és az internet használata sem volt olcsó. Azóta már barátságosabb áron hozzá lehet férni a széles sávú internetes szolgáltatásokhoz. Ma már szinte éjjel-nappal bekapcsolva tartjuk a számítógépet. A www.radio.hu honlapon a Kossuth, a Bartók és a Petőfi adók élő és konzerv (Hangos toplista) adását is lehet hallgatni.
Sajnos a radio.hu-nál még nincs ún. Podcast lehetőség, mint mondjuk az itteni kedvenc rádióm, a www.dradio.de esetében. A Podcast nem más, mint egy roppant mértékben sűrített digitális rádióműsor, legyen az politikai interjú, hír, rövid rádiójáték, úti beszámoló, nyilatkozat, információ, tudományos kutatásról, zene vagy más adás. Ezeket a http://www.podcast.de honlapról ingyen letölthető szoftverek egyike, mondjuk az iTunes segítségével lehet hallgatni és állandóan frissíteni, úgymond pénz nélkül elő lehet fizetni a műsorokra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a Podcast műsorok internet címét, példaként mondjuk www.dradio.de/rss/podcast/nachrichten, beírom az iTunes "előfizető" részébe, majd rákattintok az iTunes ikonjára. Automatikusan frissít, azaz a legutóbbi adást felveszi, ugyanakkor archiválja akár hónapokra visszamenőleg az előzőket. Nem maradok le semmi érdekesről, sőt ha valami jobban érdekel, többször vissza tudom hallgatni. Korábban hányszor volt úgy, hogy reggel álomittasan hallottam valamit a rádióban, felkeltette az érdeklődésemet, de mire odafigyeltem volna, már vége is volt a műsornak és aztán soha nem hallottam még egyszer, mert vagy nem ismételték meg, vagy az ismétléskor nem voltam rádió közelben.
Aki pedig inkább zenét hallgatna, az is nagyon el lesz kényeztetve az iTunes szoftverrel.Az iTunes-ban nem kellett keresgélnem rádióadókat. Eleve benne voltak a
tárolójában zenei irányzatok szerint szortírozva. Igazán csak ízelítőül
néhányat a több száz (nem tévedés!) készen kapott rádiós internet címből.

50-es/60-as pop - www.edgewaterrradio.freeservers.com
Blues - www.radiopower.org
Electronica - www.grooveradio.com
Top40 - www.virginradio.co.uk

A megszámlálhatatlan sok ajánlatból csak a domain-végződés utal arra, hogy a földgolyó
mely pontjáról sugároz az éppen kiválasztott rádió. Mint a Virgin Radio esetében,
amelyik Angliából (.uk) küldi szét a világba a szerintük legjobbnak talált
zenei anyagot kiváló vételi minőségben.

Albrecht György, Németország


Vissza