Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az életet csak visszatekintve érthetjük meg

Közélet > Perbál

2010-08-03


Tavasszal vonult vissza hivatalosan Perbál testvérvárosa, a németországi Burgwald Partnerkapcsolati Egyesületének elnöke, Lorenz Payer. Perbálon született, majd családjával együtt telepítették ki 1946-ban. Első díjazottként, 2000-ben vált Perbál díszpolgárává. „Az életet csak hátulról szemlélve érthetjük meg, de csak elölről nézve élhetjük” - mondta Lorenz Payer, amikor arról kérdeztem, mit üzen nekünk, perbáliaknak.

1933-ban született Perbálon és tizenegy éves volt, amikor édesapját behívták katonának, édesanyját pedig Budapesten hat hónapra börtönbe zárták. Két kisebb testvérével maradt otthon; nagyszülei, nagybátyja és nagynénje gondoskodtak róluk. Amikor édesapja 1946 februárjában a lengyel fogságból hazatért és megállt az ajtóban, egy szerencsés befejezésben reménykedtek. „Sajnos mégis más jött – a kitelepítés. Minden német származású magyar név szerint a község hirdetőtábláján lévő listára került, akiknek 50 kg csomaggal kellett megjelenniük a piliscsabai pályaudvaron 1946. április 4-én. Kétszáz év után vissza kellett térni hazánkból az „igazi” hazánkba. A könny és a félelem jelen volt minden nap a tíz napos utazás folyamán és a gondolat is mindig: „...és ha a vonat Oroszország irányába tart?” - emlékezik Lorenz Payer. A tíz napos utazás után Frankenberg vidékére érkeztek, ahol tizenegy településre osztották szét őket. „Szüleimmel ellentétben a szerencsém a fiatalságom volt. Nekünk, gyerekeknek a beilleszkedés az iskola és a sport segítségével jobban sikerült, mint a felnőtteknek” - mondja.

Lorenz Payer 2007-ben átveszi a perbáli iskolások ajándékát
Huszonhét évesen, 1960-ban látogatott el először Perbálra feleségével, Máriával. Így idézi fel akkori érzéseit: „Érzések - igen, az ember autóval jön, aztán tizennégy év után először újra lemegy a Malomhegyen… a mellkasom, mint egy présben összeszorult, feleségem szóról szóra ezt mondta: „végigfut a libabőr a hátamon” – Érzések, melyeket nem lehet leírni.” El kellett ismernie, hogy a legtöbb perbáli idegen volt számára, minden állami kézben volt, senkinek nem volt saját földtulajdona és nem voltak saját üzletek, vendéglők sem. Mivel az elsők közé tartoztak, akik a régi hazát meglátogatták, őt és feleségét barátságosan fogadták. A rokonok és ismerősök kíváncsiak voltak, hogyan változott meg az életük 1946 óta.

Lorenz Payer tizenhárom évig volt a burgwaldi Partnerkapcsolati Egyesület elnöke és számos jelentős esemény lebonyolításában vett részt, amely a két település: Perbál és Burgwald kapcsolatát erősítette. 2000-ben választották Perbál díszpolgárává. Idén tavasszal vonult vissza hivatalosan a Partnerkapcsolati Egyesület éléről; őt Adam Daume, Burgwald korábbi polgármestere, 2009 óta szintén Perbál díszpolgára követte az Egyesület élén.

Tóth Anna


Vissza