Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Két pályázatot is nyertek

Gazdasági rovat > Perbál

2011-02-02


A perbáli önkormányzat egyik beruházása a Fő utca további felújításán túl a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola emeletes épületének és a polgármesteri hivatalnak az energiaracionalizálását tartalmazza. Az óvoda bővítését és felújítását célzó pályázatot 2010 áprilisában nyerte el Perbál: a községi óvoda egy teljesen új szárnnyal bővül, melyben három tágas és világos csoportszoba és tornaszoba kap helyet.

A perbáli önkormányzat egyik beruházása a Fő utca további felújításán túl a Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola emeletes épületének és a polgármesteri hivatalnak az energiaracionalizálását tartalmazza. A pályázat elnyerésekor negyvenhatmillió forint pályázati forrással és tízmillió forint önerővel számoltak. De elfogadva a jogos igényeket és mérlegelve, hogy most célszerű elvégezni bizonyos egyéb munkálatokat, az iskolai épületben az átköltöztetett informatikai terem helyén korszerű vizesblokkot alakítottak ki. A plusz munkálatok 7-8 milliós költségét teljes egészében az önkormányzat állja.

Az iskolai felújítást Bors Andrea igazgatónő felügyelte. A vizesblokknak köszönhetően két alsó tagozatos osztály tanulóinak már nem kell másik épületbe átjárniuk. A külső szigetelés után színezték a falakat, amely sárga árnyalatával szépen illeszkedik a műemléki környezetbe. Mindkét épület új, jól szigetelő külső nyílászárókat kapott, a falakat, a tetőket leszigetelték, a polgármesteri hivatalban pedig a már elavult fűtési rendszert – esztétikai és energiatakarékos okokból egyaránt - korszerűre cserélték. Az iskola emeletes épületének felújítását Varga László polgármester komoly előrelépésnek tartja. Hasonló mértékű beruházás az iskolában 1991-ben történt, amikor megépült a tornacsarnok. Tavasszal a közösségi ház és a polgármesteri hivatal közötti területet rendezik. A Főtér felújítás során a Közösségi Ház és a Coop-élelmiszer bolt közötti terület rendezése már megtörtént.

Az óvoda bővítését és felújítását célzó pályázatot 2010 áprilisában nyerte el Perbál: a községi óvoda egy teljesen új szárnnyal bővül, melyben három tágas és világos csoportszoba és tornaszoba kap helyet. A régi épületet belülről teljesen átalakítják, s a mai előírásoknak megfelelő szociális helyiségekkel (konyha, öltöző, mosdó) és fejlesztőhelyiségekkel látják el. Noha a csoportszobák száma négy marad, mivel azonban lényegesen nagyobbak lesznek, az intézmény befogadóképessége növekszik. A százmilliós pályázat önrészének mértékét a tervek korrigálása és a közbeszerzés sikeressége határozza meg, de több tízmilliós nagyságú lesz.

Regősné Báder Erika óvodavezető, Varga László polgármester és Urr Gábor főépítész az ősz folyamán közösen végigjárták az utóbbi időben átadott környékbeli óvodákat (Nagykovácsiban, Herceghalmon, Zsámbékon és Tökön) az ottani tapasztalatok összegyűjtése, a tervek pontosítása érdekében. Ennek eredményeképpen néhány ponton módosították az építési tervet. Remélhetően még idén átadják a kívül-belül megszépült épületet.

Tóth Anna


Vissza