Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tűzcsap a gyakorlatban

Olvasói levelek > Budakeszi

2011-05-28


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 49. §-a néhány pontban felsorolja a tűzcsapok telepítésének legfőbb szabáyait. A biztonságos megközelítés és a hatékony vízvétel lenne a legfontosabb kitétel, de ha mégsem teljesíthető, érvényesülhetnek-e a városképi szempontok?

Ezek közül néhány:
49.§
(3) A tűzcsapok telepítési helyét a hivatásos önkormányzati tűzoltósággal egyeztetni kell.
(4) ...annyi tűzcsapot kell létesíteni, hogy az oltáshoz szükséges vízmennyiség egy időben kivehető legyen.
(5) A tűzcsapokat a védendő építménytől 100 méternél távolabb és - a tűzcsapcsoportok kivételével - egymástól 5 méternél közelebb elhelyezni nem szabad.
(7) A tűzcsapokat állandóan hozzáférhetően kell tartani, eltorlaszolni ideiglenesen sem szabad.
(8) A tűzcsapoknál a tűzoltógépjárművek részére úgy kell felállási helyet biztosítani, hogy azok mellett legalább egy nyomsávú közlekedési út szabadon maradjon.

Felmerül a kérdés, vajon a helyileg illetékes tűzoltóság beleegyezette-e abba, hogy két tűzcsap is legyen egy olyan helyen, ami egyfelől csak gyalogosan, másfelől járművel is csak igen körülményesen megközelíthető? Ha a tűzcsapok létesítési helyét egy tűzoltó autó mégis meg tudja közelíteni, mellette legalább egy nyomsávú közlekedési út biztosan nem marad. Az is megvalósíthatatlan, hogy az oltáshoz szükséges vízmennyiség egy időben kivehető legyen, hiszen egyszerre a négy csatlakozás közül csak az egyiket tudják a hozzáférési problémák miatt használni. A tűzcsapok elhelyezésénél, műemléki környezetben, nem lehet utolsó az esztétikai, városképi szempont sem.


Vissza