Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A legsikeresebbek között

Gazdasági rovat > Tök

2011-07-07


A töki Champignon Union is szerepel a Magyar Hírlap listáján az ötven sikeres kis- és középvállalkozás között. A válogatásnál a hangsúlyt elsősorban nem a statisztikai számadatokra, hanem a különleges szaktudás, a minőség iránti elkötelezettség és az újítások terén felmutatott eredményekre helyezték.

Az 1990-ben alakult, Zsámbék és Tök között működő Champignon Union Magyarország gombatermesztésében elismerten kimagasló jelentőségű társulás. A fellendülő csiperketermesztésnek, a mind nagyobb bel- és külföldi alapanyagigénynek köszönhetően már a kilencvenes évek közepére Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb alapanyag-előállítójává nőtte ki magát. A magyar gombakomposzt fele exportpiacokon – kiemeltem Romániában, Szerbiában, Horvátországban – talált vevőre.
A hazai gombatermesztés 2001-től azonban folyamatosan csökkent. Valódi fordulatot csak a korszerűbb eljárások elterjesztése jelenthetett. Ilyen, az uniós környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő gyártástechnológiát fejlesztett ki a Champignon Unios Kft., amely 2002-ben elnyerte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárinnovációs díját.

A fejlesztés biztosította a töki komposzt hosszú távú versenyképességét, amely így jóval olcsóbb, mint az azonos minőségű külföldi versenytársak. Kifejezetten alkalmas a pincés termesztésre, nagy távolságra szállítható és jól ellenáll a kórokozóknak. Hagyományos felhasználási területe a budafoki pincerendszer, ahol kivételes minőségű gomba terem. A holland csiperke 90-92 százalékos víztartalmával szemben az itteni pincés csiperke víztartalma 88-89 százalék. – áll a kiadvány méltatásában.


Vissza