Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zsámbéki-medencei járást szeretnének

Közélet > Perbál

2012-01-31


Az eddigieknél még takarékosabban kell gazdálkodnunk - mondta beszélgetésünk során Varga László polgármester, Perbál helyzetét elemezve. A község első emberét az idei költségvetésről, az önkormányzat terveiről és a járások ügyéről kérdeztük.

-   Mire számíthatnak idén a perbáliak?
-   Ez ismét egy nehéz év lesz. A költségvetési koncepciót a tavaly évvégén már elfogadtuk és most zajlik a konkrét tervezés. Amire számíthatunk: még kevesebb lesz a bevételünk, a kiadásaink pedig nem csökkennek, hiszen többek között a közüzemi díjak is folyamatosan emelkednek, ami jelentős tétel az önkormányzat költségei között. Januárban rendszerint elkészítik a közintézmények a költségvetéseiket és ezek alapján „számolunk” tovább. A község költségvetését február végén - március elején fogadjuk el. Az már biztos, hogy még az eddigieknél is takarékosabban kell gazdálkodnunk, és csak a kötelező feladatainkra tudunk összpontosítani. Az önként vállalt feladatokat egyelőre nem tervezzük be, mert nagyon bizonytalan, hogy tudunk-e rájuk fedezetet találni.

-   Pontosan: melyek az önkormányzat kötelező és melyek az önként vállalt feladatai?
-   Legfontosabb kötelező feladatok a közigazgatási, oktatás-nevelési, szociális, bizonyos egészségügyi téren vannak, de a közvilágítás biztosítása, a közterületek rendben tartása, a víziközmű-szolgáltatás, sőt a gyepmesteri feladatok elláttatása is az önkormányzatok dolga. Természetesen a felsorolás korántsem teljeskörű. A legnagyobb gazdasági és társadalmi hatású nem kötelező feladatok közé tartoznak a különböző támogatások, mint például a civil szervezetek, egyesületek, klubok támogatása, vagy a béren felüli juttatások, a kafetéria. Ezek is nagyon fontosak, de nem veszélyeztethetik a kötelező feladatok ellátását!

-   Mi nehezítette tovább az eddig sem könnyű feltételeket?
-   Tavaly érte el igazán a válság a cégeket és az önkormányzatokat, így Perbált is. Az adóbevételeink jelentősen, nagyjából 30-35%-kal csökkentek, ami komoly érvágás volt. A takarékosság tehát nagyon fontos lesz most. Ez megmutatkozik majd a személyi juttatásokban is. Igaz ugyan, hogy évről-évre kevesebbet, de mindig adtunk kafetériát a dolgozóinknak. Idén ez már tényleg csak egy jelképes összeggé zsugorodik és a közszférában dolgozók béremelésre sem számíthatnak.

-   A perbáli önkormányzat a tavaly év végén elfogadott költségvetési koncepciójában elhatározta, hogy elébe menve a folyamatoknak, az iskolában is csak a kötelező feladatokat fogja finanszírozni.
-   Igen, azt terveztük, hogy bevezetjük a feladatalapú finanszírozást az iskolában, mint ahogy azt az állam is tervezi. A nemrég elfogadott köznevelési törvény hatásainak elemzése még folyik, nem igazán látjuk még, hogy mit tehetünk meg, s annak milyen rövid-, közép- és hosszú távú hatásai lesznek.

-   Miért ilyen bizonytalan a helyzet?
-   Több fontos törvényváltozást a múlt év végén szavaztak meg a parlamentben. Ilyen például a köznevelési, a közigazgatási, vagy akár a vízi közműről, hulladékgazdálkodásról szóló törvény is. Jelen állás szerint az állam idén szeptemberben - a költségvetési év közben - átvesz bizonyos feladatokat az iskolában, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg. Most Magyarországon mindenkinek nehéz a helyzete, mert minden változásban van. Az önkormányzatoknak különösen nehéz, mert majdnem minden törvényváltozás érinti, és ezek sok esetben valamilyen módon összefüggnek. Ember legyen a talpán, aki átlátja az egészet.

  Milyen tervei vannak az idei évre az önkormányzatnak?
-   Perbál a takaró végéig nyújtózott; a hitelképességünk határán vagyunk. További jelentős fejlesztéseket csak hitelből lehetne megvalósítani, de semmiképp nem szeretnénk ehhez folyamodni. Idén tehát komolyabb beruházást nem tervezünk. Szeretném azonban kiemelni, hogy az elmúlt években komoly beruházások valósultak meg a községben, amelyek égető problémákat oldottak meg. 2009-ben a főtér és környéke újult meg (Főtér 1 projekt), tavaly nyáron megtörtént a polgármesteri hivatal és az iskola emeletes épületének energiakorszerűsítése, s ehhez kapcsolódóan a Fő utca egy újabb szakaszának fejlesztése (Főtér 2 projekt). A múlt év végén az óvoda bővítése, átépítése is befejeződött. Kisebb, „földhöz ragadt” terveink között azért szerepel erre az évre a járdák felújítása néhány kritikus szakaszon.

  Mit szól ahhoz, hogy Perbál a tervek szerint Pilisvörösvár járásközponthoz tartozik majd?
-   Örömmel értesültünk arról, hogy Budakeszi járásközpont lett; emellett lobbizott ugyanis Perbál is. Testületi határozatunkkal már tavaly szeptemberben is ezt támogattuk. Nem örülünk hát, hogy Perbált a pilisvörösvári járáshoz sorolták. Ez egyelőre még csak tervezet és véleményezhetjük. Természetesen minden lehetséges fórumon képviseljük álláspontunkat, hiszen több szempontból ésszerűtlennek tartom ezt az elképzelést. Ha csak a közlekedési szempontot nézzük: Pilisvörösvárra három busz megy egy nap, Budakeszi irányába legalább ötven. A másik kérdés ebben az ügyben, hogy Budaörs és a közlekedésileg hozzátartozó három település nem szeretne Budakeszihez tartozni. Véleményem szerint nekik is joguk és lehetőségük van tiltakozni. Még azt sem állítom, hogy a maguk szempontjából nincs igazuk, de mindez nem mehet a Budakeszi-központú, Perbált és Tököt is tartalmazó „Zsámbéki-medencei” járás rovására.

Tóth Anna

fotók: Salamon László, Bánkuti Ákos


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg