Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elbúcsúztatták a telet

Kultúra > Budakeszi

2012-02-19


A vízkereszttől, január 6-ával kezdődő farsang farka első napján, farsangvasárnap tizedszer rendeztek Budakeszin farsangi felvonulást. Farsangfarka három napja, farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyó kedd után hamvazószerdával kezdődik a húsvétig tartó negyven napos böjt.

A vasárnap délelőtti farsangi hangszerbemutatót és a busóálarc-készítést a Betűtészta mesekönyvesboltban délután négy órakor farsangi felvonulás követte, amely a főtéri parkból indult az Erkel utcáig, majd vissza a főúton, s a művelődési ház melletti parkolóban folytatódott a program.

A felvonulás főszereplőit, a farsangi mennyasszonyt (Durucz Péter) és a vőlegényt (Mayer Lili) Csoma Gergely kikiáltó (ál)mennyegző keretében boronálta össze. A rabvágás hagyományát felelevenítve Mózer Zoltánt, a Kompánia színészét rabként vezették elő, s miután minden lehetséges bűncselekménnyel megvádolták, jelképesen a fejét is vették. A már előkészített máglyát a Keszi Íjászok tüzes nyilakkal gyújtották fel. Miután utolsó táncát is eljárta, a lángok közé vetették a kiszebábot is, megszabadulva minden rossztól, ami a tavasz reményét beárnyékolhatná.

A részvevőknek sváb fánkot kínáltak Zágoniné Szabó Ágota óvónőnek köszönhetően, de farsangi fánkot sütött a Jobb Kor Polgári Egyesület is.

A jelmezesek csúfságversenyén Bezeczki Erzsébet és Makk Attila végezte a bírálatot: a győztesek György-Jakab Réka első osztályos és Eszes Hanga harmadik osztályos tanulók, a Széchenyi István ÁLtalános Iskola diákjai lettek. Az általános iskolából került ki az az osztály is, amelyik a legnagyobb létszámban vett részt a farsangi felvonuláson: az 1. c. osztály volt az, amely ezért egy szabadnapot kapott.

A Kompánia Színházi Társulat és a Dafke Alapítvány tagjai által összefogott szervezésben segítettek még Csatári Csaba, Czeiler Zsolt, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, Eszes Zoltán, a Fűzfa Egyesület, Horváth Domonkos, Jánosi Attila, a Kerényi-család, a Magyarok Szövetsége, Mogyorósi Imre, Pénzes Kálmán, a Pincekulcs borüzlet és a Spájz vendéglő.

A nap az Angara együttes és Csepregi Gyula közös koncertjével zárult.

kohuka
fotók:Salamon László 

Képgaléria


Vissza