Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A régi viseletet népszerűsítik

Kultúra > Perbál

2012-02-25


Vándorkiállítás keretében mutatták be a Zsámbéki-medencében ma is élő viseleteket a perbáli római katolikus plébánián a község helytörténeti körének gyűjteményében. Tóth Judit néprajzkutató szerint egyre többen veszik elő a régi öltözeteket vagy varratnak újat, hogy ünnepi alkalmakkor felvehessék őket.

A perbáli római katolikus plébánia egyik helyiségében kapott helyet négy évvel ezelőtt a község Helytörténeti Körének gyűjteménye, ahol évente több alkalommal időszaki kiállítások is nyílnak. Idén első alkalommal egy vándorkiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők  „Több van mi összeköt…” – Ma is élő viseletek a Zsámbéki-medencéből címmel. A közel negyven darabból álló anyagot Csepilek Istvánné, a Zsámbéki Erdélyi Baráti Kör vezetője gyűjtötte össze a Zsámbéki-medence több településéről. Először a Zsámbéki Művelődési Házban mutatták be a tavalyi év novemberében, második állomása pedig Perbál.

A kiállítást február 25-én Szigetiné Dr. Tóth Judit néprajzkutató, a Szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársa nyitotta meg, aki kiemelte: a Zsámbéki-medencében kevés hasonló jellegű gyűjtés van, ezért külön öröm számára, hogy ezen az alkalmon részt vehet. A néprajzkutató tapasztalata szerint az ilyen kiállítások hatására mindenki jobban megbecsüli az otthonában-környezetében fellelhető régi tárgyakat, esetleg megőrzésre átadja gyűjteményeknek vagy múzeumoknak. Az is megfigyelhető – tette hozzá Szigetiné Dr. Tóth Judit -, hogy egyre többen előveszik a régi öltözeteket vagy varratnak ezek mintájára újat és hagyományőrző, valamint ünnepi alkalmakra felveszik ezeket. Szép példája volt ennek a megnyitón, hogy a perbáli Kis-forrás Német Nemzetiségi Általános Iskola műsort adó diákjai népviseletben érkeztek.

A Helytörténeti Kör szervezésében megnyíló következő kiállítás március 25-én „Nyitott műhelyek Tökről” címmel, Bangó Alíz és Martus Éva tanítványainak munkáiból ad majd ízelítőt.

Tóth Anna
Fotók:Salamon László


Vissza