Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Erzsébet-tábor: áprilistól pályázhatnak az iskolák

Ki-kicsoda > Budajenő

2012-04-03


Erzsébet-program néven egy olyan új szociális üdültetési és étkeztetési rendszert épít ki a magyar állam, melynek a fedezete a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kibocsátott Erzsébet-utalvány bevétele. A várhatóan milliárdos nagyságrendű bevétel ezután nem külföldi gazdasági társaságok kasszáját gyarapítja, hanem az állam közfeladat ellátására fordítja. A programról a Budajenőn élő Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára nyilatkozott lapunknak.

Erzsébet-program néven egy olyan új szociális üdültetési és étkeztetési rendszert épít ki a magyar állam, melyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) által kibocsátott Erzsébet-utalvány bevételéből finanszíroznak. A várhatóan milliárdos nagyságrendű bevétel ezután nem külföldi gazdasági társaságok kasszáját gyarapítja, hanem az állam közfeladat ellátására fordítja, azaz szociálisan rászoruló nyugdíjasok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, ápolók üdültetését és étkeztetését támogatja.

-   Január elsejétől az Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-pihenőkártya, rövidített nevén Szép-kártya kedvezőbb adó- és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátók étkezési és turisztikai-vendéglátási utalványa. Az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel adhatja a munkáltató alkalmazottai részére, amely a dolgozó számára adó- és járulékmentes. A fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható étkezési jegyeket az országban több mint 20 ezer helyen elfogadják el a CBA, a Coop, a Reál, az Arzenál élelmiszer áruházláncok és a MOL benzinkutak kasszái mellett több ezer kisboltban és vendéglátóhelyen. Az utalványokból származó bevétel ez esetben nem vándorol ki az országból külföldi cégek profitjaként, hanem itthon marad, és szociális célokra fordítja az állam.
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány az Erzsébet-program keretében első lépésként kétmilliárd forint értékben már hirdetett egy pályázatot a nehéz anyagi helyzetben lévőknek üdülésük, pihenésük elősegítésére. A február végén zárult pályázat révén több mint 75 ezer nyugdíjas, fogyatékossággal élő, nagycsaládos, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállaló részesült támogatásban, amelyet hazai üdülőkben vehetnek igénybe.

-   Áprilisban újabb pályázatok jelennek meg Erzsébet-tábor néven.
-   Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából várható eredményből az alapítvány áprilisban újabb pályázatot ír ki egymilliárd forint értékben. Az Erzsébet-tábor sok tízezer iskolás gyermek táborozását teszi lehetővé az idén. Az utóbbi évtizedekben erre nem volt példa. Az iskolák nem közvetlenül pénzt kapnak, hanem táborozási helyeket a Velencei-tónál és a Balaton mellett. Az igénybe vehető üdülők listája folyamatosan bővül. Ezer határon túli gyermeket is szeretnének a programba bevonni, akiket magyarországi gyermekekkel közösen táboroztatnánk.

-   A pályázaton előnnyel indulnak-e a rosszabb anyagi helyzetben lévő iskolák?
-   Iskolák esetében nem vizsgáljuk az anyagi helyzetet. A táborozás minden iskola számára a legjobb módszer a gyermeknevelésre, amikor a nap huszonnégy órájában közösségben vannak, tanulják az alkalmazkodást, az egymásra utaltságot, az egymás segítését.

-   A Zsámbéki-medence iskolái is indulhatnak tehát ezen a pályázaton?
-   Biztatom őket, hogy pályázzanak. A kiírással kapcsolatos részleteket a program honlapján találják: www.erzsebetprogram.hu.

-   Mik az államtitkárság legfontosabb feladatai jelenleg?
-   Az egyik nagy küzdelmünk az eddigi szociális segélyezési rendszer lebontása. Szemléletváltásra van szükség: a segély nem lehet megélhetési forma. A támogatási eszközök között egyre nagyobb súllyal kell szerepelnie a közmunkának és a természetbeni juttatásoknak. Fontos cél a segélyezettek munkaerő-piaci helyzetének erősítése, amit a családi pótlék alakításával, az iskoláztatási támogatás bevezetésével elindítottunk. Nehéz feladat a rokkant nyugdíjrendszer átalakítása is. Ez idáig közel egymillió ember kapott Magyarországon rokkantnyugdíjat. Ugyan sok érdeksérelemmel jár az egyes jogosultságok megalapozottságának ellenőrzése, de az egész társadalom érdekében elkerülhetetlen megtennünk..

-   Mekkora a rokkantnyugdíjasok aránya a környező országokban?
-   Szlovákiában éppen a fele, mint nálunk, de a nyugat-európai országokban még kevesebb. Óriási pazarlás volt ezen a területen is. A szigorúbb ellenőrzésnek már érezni az eredményét abban is, hogy tavaly lényegesen kevesebben adták be az igényüket, mint korábban. További feladatunk az ifjúsági területen a drogkérdés. Szerencsére Magyarországon jóval kevesebb a fogyasztó, mint a nyugati országokban. Az új büntető törvénykönyv tovább szigorítja a terjesztők büntetési tételeit és a designer drogok tiltólistáját sem lesz olyan könnyű kijátszani, mint eddig. De az igazi megelőzés a családban, az iskolában és az egyházi közösségekben kezdődik. Az idei kemény tél a hajléktalan-ellátást is kemény próba elé állította. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a szigorra szükség van ezen a területen is, de az összefogás is segített a tragédiák megelőzésében. Az új Széchenyi-terv keretében közel kétmilliárd forintnyi uniós pénzből olyan ellátásokat támogatunk a jövőben, amely nem csak a lakhatásukat, de a hajléktalanok képzését és a munkába állását is támogatni fogja.

  Idén pünkösdkor, május 24-én, újabb zarándokvonat indul Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A Boldogasszony zarándokvonat fővédnöke Kövér László, az országgyűlés elnöke, a védnöke pedig Ön.
-   Budapestről az ősi magyar Mária-kegyhelyen, Máriaradnán, majd Gyergyószentmiklóson halad át a vonat az ezeréves határ felé Gyimesbükkre, majd Csíksomlyóra. Gyimesbükkön az egykori magyar királyság vasútállomásának monumentális épületét, a Budakeszi Kultúra Alapítvány közreműködésével 2008-ban felújított legkeletibb magyar vasúti őrházat, a Gyimesek legrégebbi, 2009-ben szintén az alapítvány hozzájárulásával felújított római katolikus templomát, a kontumáci kápolnát, és a 2010-ben felállított magyar katonai emlékhelyet is meglátogatjuk, amelyhez a budakeszi alapítvány adományozói szintén jelentősen hozzájárultak. A zarándokok szabadtéri szentmisén vesznek részt a kápolnánál, ahonnan indulva elkísérik az első kilométereken a Csíksomlyóba induló gyimesi csángó keresztaljat. A vonatos zarándokok lelki vezetőikkel utaznak, útközben imádkoznak, pünkösdi szentmiséken vesznek részt: így lesz a zarándoklat nem csak egy szép utazás, hanem az Isten felé vezető út is egyben.

A Boldogasszony zarándokvonat szállítja majd Nyírő József magyar írónak, a Székelyföld apostolának Spanyolországból hazatérő hamvait is Csíkszeredába. A Boldogasszony zarándokvonatra az egész Kárpát-medencéből, de még azon is túl május 15-ig lehet jelentkezni a szabad helyek függvényében a www.zarandokvonat.hu, a www.palosrend.hu, a www.missziotours.hu honlapok adatai alapján vagy a 06-20-565-3258 telefonszámon.

Koós Hutás Katalin
fotó: Salamon László


Vissza