Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Weekend Center

Gazdasági rovat > Budakeszi

2012-04-16


Robogók, elektromos kerékpárok és Polaris quadok széles választékát mutatta be a hétvégén rendezett nyílt napján az Interat Kft. a Budaörsi úton. A járműveket a bemutatóterem mellett felépített tesztpályán a látogatók is kipróbálhatták.

Egyre kedveltebbek az elektromos rásegítéssel ellátott, ún. pedelec kerékpárok. A pedelec szó a PEDál és az ELECtromos szavak összevonásából keletkezett és olyan kerékpárt jelöl, amely tekerés közben egy lítiumos akkumulátor révén besegít a haladásba. Ha a tekerés leáll, a motor is leáll. A komolyabb motorral felszerelt modellek esetében több fokozatban is állítható a rásegítés. Könnyedén juthatunk fel a meredek emelkedőkre és nem jelent gondot a gyorsítás. Egy pedelec például alkalmas lehet arra, hogy izzadás nélkül jussunk be vele a munkahelyünkre, hogy hosszabb távokat tudjunk megtenni, vagy együtt tudjunk haladni olyanokkal, akik edzettebbek nálunk.

Gyerekeknek pedál nélküli ún. futóbicikli is kapható, amely megkönnyíti a kisgyermek kerékpározási készségének kialakulását. A nagyobbak a pótkerekes kisbiciklit, a még nagyobbak a többsebességes kerékpárokat is kipróbálhatják.

Mi az a quad?! 

A quad vagy ATV (All Terrain Vehicle) egy olyan négykerekű jármű, mellyel szinte minden terepen lehet közlekedni. Nem sorolható sem az autók közé, sem a motorok csoportjába. Használható hobbiként, mezőgazdasági célra, közúti közlekedésre vagy sportszerűen.

Akik sportszerűen szeretnék űzni a "quadozást", indulhatnak off-road, cross, tereprally szakágban. A quadok biztonságos vezetése gyakorlatot igényel, mert a normál méret legtöbbje rendkívül nagy erővel rendelkezik. Itt is vannak biztonsági, vezetési szabályok, amiket ajánlatos betartani, elsősorban a saját testi épségünk érdekében! Kanyarodásnál például mindig a kanyarodás irányába kell dőlni, mert a quad elég borulékony... Lejtőn orral lefelé soha ne használjuk az első féket, lejtőn farral lefelé pedig a hátsó féket mellőzzük! A súlypontot mindig a jármű legmagasabban lévő kereke felé kell helyezni! Védőfelszerelésként ajánlott  bukósisakot, csizmát, kesztyűt és megfelelő öltözetet viselni!

Az itt felsorolt vezetési technikák kipróbálhatók és gyakorolhatók az Interat Weekendcenter melletti tesztpályán.

fotók: Bánkuti Ákos


Vissza