Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az utolsó bevetés

Ki-kicsoda > Budakeszi

2012-10-11


„Michna őrnagy! Engedélyezem a Puma-kötelék elhagyását és megparancsolom, hogy csatlakozz az égi kötelékhez! Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse. Nyugodj békében!” Ezzel a paranccsal és díszsortűzzel engedte utolsó útjára a jövőre 75 éves magyar légierő első generációjának utolsó ász pilótáját Asztalos István, a Magyar Honvédség (MH) kecskeméti, Szentgyörgyi Dezsőről elnevezett repülőbázisának mai Puma vadászrepülő századparancsnoka.

Szeptember 24-én a budakeszi temetőben a Magyar Honvédség katonai tiszteletadás mellett búcsúztatta Michna Györgyöt, a Magyar Királyi Légierő legendás Puma-századának utolsó ász, vagyis ötnél több igazolt légi győzelmet aratott pilótáját.

A méltatást Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta, de a szertartás előtt alig két órával le kellett mondania a részvételét. A búcsúbeszédet így dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese tartotta. Az elhunytat méltatta még ifj. Szentgyörgyi Dezső, a legsikeresebb ász Puma-vadászpilóta, a volt bajtárs fia.

A temetési szertartást Nánai László százados, evangélikus tábori lelkész, protestáns püspökhelyettes végezte a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezésében és a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti honvéd díszegység honvéd díszzászlóaljának közreműködésével. Nagy létszámban képviseltette magát a magyar légierő ma már Gripen gépeken repülő Puma-százada a kecskeméti légi bázisról Sáfár Albert dandártábornok, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő Haderőnem parancsnoka vezetésével.

Budakeszinek két katonai tiszteletadással búcsúztatott polgára nyugszik a temetőben: Nagy Kálmán, ny. huszár ezredes, Budakeszi díszpolgára és Michna György őrnagy, a legendás Puma-század vadászpilótája.

Koós Hutás Katalin
Fotók: Bánkuti Ákos

Képgaléria

 Kapcsolódó cikkeink: Elhunyt az utolsó ász Puma-vadászpilóta - 2012-09-01


Vissza