Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve

Könyvajánló

2013-01-27


A Nyelvi játékaink nagykönyve bemutatja a nyelvünkben rejlő játéklehető­ségeket. A nyelvi vonatkozású feladványok, rébuszok, fejtörők gyűjteménye. Grétsy László eligazítást ad minden bemutatott játék, rejtvény múltjáról is. A szerző így vall kötetéről: „a játék számomra ezúttal nyelvi játékot jelent; olyan önként és kedvvel, örömmel végzett cselekvést, amelynek tárgya, eszköze az anyanyelv.”

A Nyelvi játékaink nagykönyve a következő tíz témakörbe csoportosítva adja közre anyagát:

1. Betűk, hangok játékai

2. Betű- és képtalányok

3. A betűjátékok fejedelme, az anagramma

4. Szótagok, szavak játékai, rejtvényei

5. Egyéb klasszikus játékok (palindrom, intarzia)

6. Játékok, bűvészkedések versekkel, rímekkel

7. Nyelvtörők, találósdik

8. Nyelvi játékok – menet közben

9. Betűhálók rabságában – és bűvöletében

10. Egyéb nyelvi játékok, csecsebecsék

A kézikönyvben ismertetett több száz játék átfogja nyelvünk egészét, hiszen a kötetben megtalálhatók a betűkkel (hangokkal), szórészletekkel (szótagokkal, rímekkel), a szavakkal és a szavaknál nagyobb nyelvi egységekkel, a szólásokkal, közmondásokkal foglalkozó játékok is, valamint számos olyan agyafúrt szellemes játék, fejtörő, illetve megoldás, amely anyanyelvünk csodálatra méltó képlékenységéről és gazdagságáról tanúskodik. Minden feladványnak megtaláljuk a megoldását is a kiadványban.

Grétsy László a magyar nyelvművelés, nyelvi ismeretterjesztés széles körben ismert személyisége, az ELTE BTK professor emeritusa, Magyar Örökség-díjas nyelvész. Az elmúlt évtizedekben számos – a nyelvi játékokkal is foglalkozó – tévé- és rádióműsor (Szójátékklub, Játsszunk!, A nyelv világa, Gyöngyök, Játéksarok, Magyarán szólva) vezetője vagy közreműködője.

A Nyelvi játékaink nagykönyve kiválóan alkalmas mind egyéni és társas szórakozásra, mind pedig az anyanyelv megszerettetésére, a nyelvérzék fejlesztésére, csiszolására.

A magyar nyelv kézikönyvei sorozat 26. tagja
 
Tinta Könyvkiadó

528 oldal, B/5, keménytáblás
5990 Ft
ISBN 9786155219269

A könyvkiadó honlapján keresztül kedvezménnyel vásárolható!
5990 Ft helyett 30% kedvezménnyel 4193 Ft-ért!


Vissza