Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A csendes gyilkos ellen védekeznek Zsámbékon és Biatorbágyon

Közélet > Zsámbék

2013-04-16


Tizenhárom közintézménynek adott át szén-monoxid-érzékelő készülékeket április 12-én Juhász Attila tűzoltó alezredes, a Pest Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság elnöke, köztük a zsámbéki Zichy Miklós Általános Iskolának és a Boldog Gertrúd Alapszolgáltatási Központ és Idősek Átmeneti Otthonának, valamint a biatorbágyi Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskolának és a Biatorbágyi Általános Iskolának.

A szén-monoxid (CO) egy igen veszélyes mérgezõ gáz, ami éghetõ anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik a levegõben. A fõ veszélyt a gáz felismerhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek "láthatatlan". A szén-monoxid hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a vér oxigénszállító képességét azáltal, hogy megköti az oxigén szállításáért felelõs hemoglobint. Így a gáz az embert észrevétlenül megfojtja. Az elsõ jelek, amik szén-monoxid jelenlétére utalnak a fejfájás és émelygés. Ezeket szerencsés esetben észleljük csak, mert ha hirtelen nõ meg a szén-monoxid szint és/vagy álmunkban ér minket a mérgezés, csak a jó szerencse menthet meg minket. A veszély elkerülhető a fűtőberendezés és a kémény karbantartásával, a helyiség megfelelő szellőztetésével és természetesen egy szémonoxid-érzékelő megfelelő elhelyezésével.

A Pest Megyei Katarsztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint az ünnepélyes átadással egybekötött tájékoztatón a bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság alapvetően a tüzek kártételeinek csökkentésére jött létre, tagjai olyan szakemberek, akik javaslataikkal hozzájárulhatnak a nem kívánatos, nem egyszer tragédiával végződő események számának mérsékléséhez. Elsősorban a téli időszakra jellemző veszélyforrás a szén-monoxid-mérgezés, az ilyen esetek száma az utóbbi időben növekvő tendenciát mutatott. A bizottság ezért kiemelt figyelmet fordít ennek megelőzésére. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyében felmérte a közintézményeket és szakmai szempontok alapján választotta ki első körben azt a tizenhármat, ahol fokozott veszélyforrásként jelenik meg a szén-monoxid, többnyire a tüzelő-fűtő berendezés elavultsága és nem megfelelő állapota miatt.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság összesen ezerhétszáz, a vonatkozó előírásoknak megfelelő készüléket vásárolt annak érdekében, hogy megelőzhetővé váljanak a szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek. A műszerek közül 288 darab szétosztásáról a Pest Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság döntött. A további 275 darab érzékelő elosztása a katasztrófavédelmi kirendeltségeken keresztül történik, szakmai felmérés után.

Január elseje óta a katasztrófavédelem felügyeleti jogkört gyakorol a kéményseprő-ipari közszolgáltatók felett, ami szintén a megelőzési tevékenység hatékonyságát hivatott elősegíteni.


Vissza