Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zsámbéki értékek a Föld napján

Életmód > Zsámbék

2013-04-19


Április 20-án a Föld Napja alkalmából helyi termelők és kézművesek a látogatókat, akiknek sokszínű kulturális programmal, kiállítással, előadással és borkóstolóval kedveskednek a vendéglátók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

A délelőtt 10 órakor kezdődő egész napos programon tizenegy helyi termelő és környékbeli kézműves, keramikusok, nemezelők, fazekasok, faszobrászok kínálják portékáikat. Borok, sajtok, biolekvárok, szörpök és a kézműves csokoládék elkészítésének rejtélyeivel ismerkedhetnek meg, ráadásul meg is kóstolhatják az egyes termékeket. 

„Az ötlet már 2 éve megszületett, hiszen jómagam 8. éve foglalkozom a környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletformálási és oktató programokkal. Célunk az, hogy az itt és a környéken élő lakosság egy olyan közösségépítő és formáló rendezvény részese legyen, ahol megerősítést kap a vidéki életforma értékeiről, a hagyományokról és a jövő generációja számára nyújtotta lehetőségekről, amely a jövőjük alapjául szolgálhat.” – mondta Németh Gábor, Zöld Patent Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eseményre látogatók megtekinthetik a Tükörben a Világ nevű kiállítást is, melynek aktuális témája a Föld Napjához kapcsolódóan az ember és a természet viszonyára helyezi a hangsúlyt. A környékbeli iskolák számára a rendezvény befejeztével még négy napig interaktív oktatói program keretében látogatható a zsámbéki művelődési ház nagytermében. A rendezvény késő délutáni programjaként egy önkéntes színtársulat hagyományőrző előadását tekintheti meg a közönség. Este borkóstolóval egybekötött előadások keretében kiderül, mit tartogat a vidéki élet a fiatalok számára és milyen szerepe van az alternatív energiák felhasználásának egy bioborászat mindennapjaiban.

A program elsődleges célja a hagyományok életben tartása kulturális programokkal, s felkelteni az érdeklődést a helyi mesterségek, és a termelők munkája, a vidéki élet szépségei, értékei iránt, hogy a fiatalok megfelelő jövőképpel felruházva hozhasság meg a jövőjüket meghatározó döntéseiket.

Több mint 40 éve, 1970 óta létezik a Föld Napja, mely Denis Hayes, amerikai egyetemista kezdeményezésének köszönhetően indult útjára. A ma már világmozgalommá vált esemény a Föld környezetének és értékeink megóvására hívja fel a figyelmet.

Vincze Nikolett


Vissza