Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tudnivalók a medvehagyma gyűjtéséről

Életmód > Zsámbék

2013-04-28


Az utóbbi években egyre nagyobb méretekben gyűjtik és fogyasztják a tavaszi erdőkben néhol tömegesen található medvehagymát. Ez örvendetes, hiszen élettani hatása nagyon kedvező e növénynek, ráadásul már a begyűjtése is kirándulással jár, ami önmagában is hasznos. Nem árt azonban néhány dologra figyelnünk a medvehagyma gyűjtése, fogyasztása során.

A legfontosabb az, hogy főzni-sütni kell a medvehagymát fogyasztás előtt, ugyanis már nálunk is kimutatták az Echinococcus multilocularis nevű galandférget, amely a rókák vizeletével terjed. Évekig tünetmentes fertőzést okoz, de amikor kimutatják, már késő. Sajnos ez nemcsak a medvehagymára igaz, hanem bármire, amit nyersen fogyasztanánk az erdőben (szamóca, egyes bogyók, stb.). Egyre több híradás jelenik meg erről, de még nem terjedt el kellő mértékben ennek a jelentősége!

Fontos továbbá tudni, hogy az erdőtörvény értelmében személyenként maximum 2 kg mennyiséget lehet gyűjteni a medvehagymából, e feletti mennyiséghez az erdőgazdálkodó hozzájárulása szükséges. Védett természeti területen a természetvédelmi hatósági előzetes engedélye is szükséges (Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) a medvehagyma szedéséhez.

A medvehagyma egészséges, sok tápanyagot, vitamint tartalmazó növény, fogyasztása nagyon ajánlott, de nem árt a fentieket is figyelembe venni.

        Bőhm András
       Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója


Vissza