Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


76. Kiritog és de Ponte-emlékév

Panoráma > Budakeszi

2022-09-19


2022. szeptember 18-án tartották meg Neckarsulmban néhai de Ponte József festőművész, Budakeszinek 2003 óta díszpolgára 100. születésnapja és a 76. Kiritog (Templomszentelö ünnepnap) alkalmából rendezett kiállítást és találkozót. Ez egyik állomása csak a de Ponte-emlékévnek, amely Stuttgartban kezdödött a Liszt Ferenc Kulturális Intézetben március 31-én, s folytatódott most Budakeszi 1993 óta testvérvárosában, Neckarsulmban szeptember 18-án.Neckarsulm_2 szept 2022.jpg

Ezt követil a schwaigerni programok: koszorúzás de Ponte József sírjánál, kiállításmegnyító éppen  de Ponte József születésnapján, október 5-én. A tárlatot november 20-ig lehet megtekinteni. November 3-án pedig a schwaigerni Fritzhalle-ban bemutatják a németországi közönségnek László Gábor Mi svábok mindig jó magyarok voltunk címü dokumentumfilmjét, amit március 19-én Budakeszin a Schrotti János vezette Német Nemzetiségi Önkormányzat a Bagolyvárban is sikerrel vetített.
 
A németországi de Ponte-emlékév a schwaigerni rendezvénnyel még nem ér véget. Gerlingen városa és az LDU, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének baden-württembergi részlege a 42. Kulturtagungon (konferencián) október 15-én egész napos kiállítást szervez a műveiből.
 
de Ponte József gatzdag életművet hagyott maga után, s kiemelkedő tehetségét bizonyító munkáit nagy becsben tartják Németországban. Tömegeket tud megmozgatni még most is.

Neckarsulm_7 szept 2022.jpg
 
Mindenkit meglepett az az érdeklödés, ami a mostani, 76. Kiritágon megmutatkozott. Most először tartották ugyanis a rendezvényt a szokásos Balei-csarnok helyett a kisebb befogadó képességű, reprezentatív Kolping-házban. Egyre csak jöttek az érdeklödök, a fiatalok már az ablakpárkányra ültek, ezért pótasztalokat, székeket kellett keríteni, hogy mindenkinek legyen helye. Örömteli, hogy megtisztelték ezt a rendezvényt olyanok is, akik nincsenek szoros kapcsolatban a budakesziekkel. A rendezvényen a teljesség igénye nélkül kiemelve megjelent a schwaigerni városvezetöség, a bretzfeldi Budaörser Heimatsverein (helytörténeti egyesület) Maria Theresia Mann elnökasszony vezetésével és Budakeszi városaának küldöttsége is dr. Győri Ottília polgármester vezetésével, Schrotti jános, a budakeszi német önkormányzat elnökének, Kőrösiné dr. Merkl Hilda és Szabó Kinga kíséretében.

Neckarsulm_6 szept 2022.jpg

Neckarsulm_8 szept 2022 dr. Györi Ottilia.jpgBudakeszi polgármestere köszöntő beszédében a kiváló testvérvárosi együttmüködést méltatta. Steffen Hertwig, Necharsulmi polgármestere ennek bizonyítékaként anyagi támogatást nyújtott át Franz Hubernek, a Budakesser Geminschaft elnökének. Tovább emelte az esemény fényét, hogy idelátogatott Joschi Ament az LDU, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének országos és egyben baden-württembergi elnöke is.
 
Bár nem volt hangulatos zenei aláfestés, mint ahogy az a korábbi Kiritogokon ez szokásos volt, ámaz ünneplő közömség így sem maradt ének nélkül. Hídas (de Ponte) József kiállt a jelenlévök elé és jó hangján ismert darabokat adott elö hol németül, hol magyarul. Nagy sikere volt.

Albrecht György, fotók: Albrecht Klára

Kapcsolódó cikkünk: Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk... - 2021-12-16

A kitelepített budakesziek rátaláltak az őseikre - 2018-05-07


Vissza