Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


“. . . emberi életről gondoskodó anyaország . . .”

Közélet > Páty

2006-09-24


Beszélgetés dr. Téglásy Imrével, az Alfa Magzat-, Újszülött, Gyermek- és Családvédelmi Szövetség Pátyon élő főtitkárával.

    Szüleim két teljesen ellentétes családi örökséget hordoztak. Katonatiszt édesapám olyan famíliából jött, ahol a kilenc gyermek mindennél ékesszólóbban bizonyította, hogy nagyszüleim tisztelték és követték azt a Teremtőt, aki az összes élőlénnyel együtt az embert is úgy „programozta”, hogy „szaporodjatok és sokasodjatok”. Tanítónő anyám családjában viszont már megjelent az abortusz életellenes gyakorlata: már dédanyám is tett arról, hogy ne szülessenek meg nemkívánatosnak tartott gyermekei. E szomorú gyakorlat eredményeként anyámnál aztán már egyfajta ördögi logikaként jelent meg az, hogy miért nem akarja kihordani az összes testvéremet és velük együtt - engem. Ha tehát valaki azt kérdezné, hogy mióta vagyok életvédő, akkor azt felelném, azóta, mióta anyám tudomásul véve, hogy létezem, mindent elkövetett, hogy meg ne szülessek. Ma már bizony sokat tudok arról, hogyan sodródnak a férfiak által nem védett, hanem sokféle és rejtett nemi kizsákmányolással megalázott nők a termékenységük fogamzásgátlással, abortusszal, béranyasággal, újszülött gyilkossággal vagy akár sterilizációval való megcsonkítása fel.  E súlyos terhek viselése mellett végtelenül hálás vagyok, hogy az életet tisztelő apai hagyomány hiteles képviseletére végül hites társat adott mellém, akivel négy gyermek után most további három csodálatos kislányt és egy kisfiút hoztunk világra.
A magyarságra nehezedő, súlyos és mélyen fekvő mentális válság és az ebből fakadó, szinte össztársadalmi hárítás miatt határoztuk el – jelképesen –  egy tíz évvel ezelőtti anyák napján az önkéntes közösségi terhesgondozás modell értékű intézményrendszerének kialakítását az Alfa Szövetség megalakításával. Korai gyermekvédelmi tevékenységet folytató önkénteseink (a helyi állami egészségügyi és közigazgatási intézményekkel is együttműködő védőnők, orvosok, pedagógusok, papok, szociális munkások, hitoktatók, újságírók) folyamatosan társadalombarát életutakat keresnek a termékenységben rejlő nemzeti sorskérdés, a titkolt terhességet hordó anyák krízishelyzetének megoldása, azaz a magzati életek kioltásának és az újszülött-gyilkosságoknak a megelőzése érdekében. Eddig több mint harmincezer esettel foglalkoztunk. A Családvédelmi Szolgálat védőnői szerint itthon a kényszerabortuszok aránya kilencven százalék körül mozoghat! Ha ez igaz, akkor egy valóban működő, szakmaközi életvédelmi gyakorlattal évente több tízezer terhes anyát gondozhatnánk várandós állapotúvá úgy, hogy szülői mivoltukat győzelmesnek és biztonságosnak érezve nem fosztanák meg életüktől magzati életkorú gyermekeiket. 367 titkolt terhességet viselő nő sorsán tudtunk segíteni. Profilunkba tartoznak még a kismama- és anyaotthoni elhelyezések, szegény családok számára ruházati, élelmiszer csomagok összeállítása, eljuttatása az érintettekhez. Főhatósági engedéllyel törvényes keretek között foglalkozunk az ún. nyílt örökbefogadások előkészítésével. Mindennek értéke van, ára – nincs.
    A krízishelyzetben lévők hogyan találják meg Önöket?
    A 06 80 630 333 hívószámú központi segélytelefon a nap 24 órájában ingyenesen hívható. A www.alfaszovetseg.hu honlapon is megtalálják.  Szakképzett önkénteseink mindig elérhetőek. Havonta  szakmai napokon, konferenciákon, az évente megrendezett babatalálkozókon gondoskodunk arról, hogy gyarapítsuk ismereteinket. Szakirodalmi termésünk is gazdag. Az ANYA-ORSZÁG című könyvsorozatunkban számos kitűnő hazai és külföldi szerző műve foglalkozik a magzatgyermekekre, az anyákra és családokra leselkedő veszélyekkel, ezek elhárítási módjával.
    Augusztus elején tábort szerveztek, mely Skócia Szent Margit nevét viseli. Mi volt a tábor célja?
    2003 decemberében megvásároltuk a Hosszúpályi határában (Konyár-Sóstón) lévő Zichy-kastélyt, amelyből ki szeretnénk alakítani az ország első közösségi terhesgondozóját, amely – első lépcsőben - évente 14 krízishelyzetbe került anya ellátására biztosítana lehetőséget. A tábor, e cél mielőbbi elérését segítette. Könnyü fizikai munkával hozzájárultunk az épület pincéjének és udvarának állagmegóvási, illetve felújítási munkálataihoz. Fölemelő érzés volt, hogy Andreas Laun, salzburgi katolikus püspök atya mellett ott dolgozott velünk James Dawson, az Egyesült Királyság életvédő Szövetségének vezetője és munkatársai, de ott volt Piero Pirovano életvédő újságíró Milánóból, Peter Galliker, aki egyébként a világ legnagyobb katolikus életvédő szervezetének, a Human Life International munkatársa, vagy Nyíregyházáról Keresztes Szilárd püspök atya, a görög katolikus közösség vezetője.
    Ön szerint, minden megfogant magzatnak meg kell születni, még akkor is, ha súlyos testi károsodással jönne a világra, vagy környezete mentális gondokkal küszködik?
    Mindig van életvédő megoldás! Az is az lenne, ha legalább meggyászolva eltemetnénk az abortált gyermekeket. „Tőke és fasizmus jegyesek” – mondja József Attila és e kérdés mélyén is ez rejlik, hiszen ha az élet és halál feletti rendelkezésnek nem a Teremtő Isten az Ura, akkor a mindenkori heródesek rendelik ki a maguk zsoldosait akár genetikusok, akár szülészek, akár eutanáziának nevezett kényszerhalált szorgalmazó és végrehajtó „szakemberek” személyében. A beteg embert gyógyítani és betegsége vagy – használjunk divatos szót: -„mássága” dacára is tisztelni kell. Nem a „méltó” halál, hanem a méltó élet megteremtésével.

H.

 

Vissza