Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A baloldal akadályozza a kerékpárút megépítését

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2021-10-28


Biatorbágy képviselő-testülete 2017-ben fogadta el a településen áthaladó Budapest–Balaton-kerékpárút (BuBa) belterületi szakaszának hálózati tervét. Ebben a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon önálló kerékpárút létesítését rögzítették. A tervezés és előkészítés után a beruházást bonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2020-ban közbeszerzési eljárással kiválasztotta a kivitelezőt is, és indult volna a beruházás.A Szövetség Biatorbágyért Egyesület képviselői azonban az állami beruházás kivitelezésének elindulásakor népszavazási kezdeményezést nyújtottak be azzal a kérdéssel, hogy: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest–Balaton-kerékpárút (BuBa) Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?”. A kérdést a Budapest Környéki Törvényszék hitelesítette, amelynek értelmében helyi népszavazásnak kell döntenie a Budapest–Balaton-kerékpárút Biatorbágy belterületén áthaladó főútvonali szakaszának sorsáról. Ennek tudatában a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. leállította a már megkezdett kivitelezést.

A veszélyhelyzet miatt elrendelt különleges jogrend azóta nem adott – és belátható időn belül nem is ad – lehetőséget a helyi népszavazás lefolytatására. A belterületi szakasz megépítésének csúszása miatt ugyanakkor megszakad a már megépített kerékpárútszakaszok folytonossága a Szent László utca – Vasút utca kereszteződésétől a Rákóczi utcánál kezdődő, Etyekre vezető kerékpárútig és vissza. Ideiglenes nyomvonal kijelölése nélkül a településhez érkező kerékpárosok nem kapnak információt a városon való átjutás lehetőségeiről, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztálya szerint kaotikus, balesetveszélyes helyzetekhez vezethet a település utcáin, ezért egy ideiglenes, útbaigazító jelzésekkel ellátott nyomvonal meghatározására tettek javaslatot.

A kerékpáros áthaladásra továbbra is a Szabadság út – Nagy utca útvonal lenne a legideálisabb, mivel ez a legrövidebb, kerülő nélküli megoldás, valamint magassági vonalvezetése is a legegyenletesebb. A Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon azonban jelenleg csak a kerékpárosok úttestre terelésével, illetve járdára kényszerítésével lehetne az átvezetést megoldani. Mindkét verzió fokozottan balesetveszélyes, így építés nélküli kijelölése nem ajánlott.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által javasolt három lehetséges nyomvonalról a 2021. szeptemberi ülésén tárgyalt a képviselő-testület, amely egy városi konzultáció megindításáról határozott, s ennek keretében kikéri a biatorbágyi lakosok véleményét a témában. Minden választásra jogosult biatorbágyi személyhez, összesen tizenegyezer 18 éven felüli lakoshoz juttatják el a terjesztők a konzultációs leveleket. Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a kitöltött íveket legkésőbb november 15-éig juttassák vissza
• az ingyenes válaszborítékban postán;
• az önkormányzat ügyfélszolgálatára;
• a Juhász Ferenc Művelődési Központ információs pultjához;
• a Karikó János Könyvtár postaládájába;
• a Benedek Elek Óvoda tagóvodáinak postaládáiba.

Világítást kap a Budapest-Balaton-kerékpárút már kijelölt belterületi szakasza a Viadukt parkolótól a Gizella Otthon és a Pontis Hotel közötti Ybl Miklós-sétányon keresztül a Szent László utcán át a Viadukt utcáig. A kivitelezés 2021. október 8-án kezdődött.

forrás: biatorbagy.hu

kapcsolódó cikk: ITM: épül a Budapest-Balaton-kerékpárút - 2021-08-02


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg