Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A fenntartható és biztonságos túrázásért

Életmód > Pest megye

2023-10-05


MTSZ_Termeszetjaro.hu_Farkas Peter_.jpgAz ősz a legkedveltebb túrázási időszak, ilyenkor a kevésbé gyakorlott kirándulók is túrabakancsot húznak: az őszi időjárás kellemes túrázáshoz, az erdő pedig változatos színekben pompázik. Azonban a változékony időjárás és az egyre rövidülő nappalok különös óvatosságot kívánnak a túrázóktól, az erdő pedig azt várja tőlük, hogy túrázzanak fenntarthatóan.A fenntartható túrázás

A fenntartható túrázás alatt olyan természetjárást értünk, amely óvja a környezetet, s nem okoz többletterhelést az erdő élővilága számára. Ha kirándulásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az alábbiakat tartsuk szem előtt:

- Kerüljük el a népszerű útvonalakat, kevésbé látogatott helyekre menjünk, így csökkentve az erdők emberi jelenlétből eredő terhelését.
- Maradjunk a kijelölt úton, mert ha letérünk róla, felborítjuk az erdei ökoszisztéma egyensúlyát, ráadásul nem is biztonságos.  
- Vigyük el szemetünket, ami magától értetődő, sokan mégsem teszik. Képzeljük el, mit szólnánk ahhoz, ha egy szép reggelen az erdő hagyná a mi nappalinkban saját bomlástermékeinek csak egy töredékét, s mozdulni sem tudnánk a holtfától, avartól, állati szőrtől és ürüléktől. Ahogy a mi otthonunkban nincs helye a természetből származó hulladéknak, úgy az erdőben sincs helye a mi szemetünknek!
- Figyeljük meg és óvjuk az erdőt, ne tegyünk kárt benne, ne akarjuk egy-egy élő részét hazavinni. Tiszteljük jó vendégként az erdő élővilágát!

Óvatosság és Felkészültség

Kirándulni bármikor lehet és még csak nem is tartozik a legveszélyesebb programok közé, azonban némi tervezéssel és átgondolással elkerülhetjük az apró bosszúságokat és kellemetlenségeket. A kirándulás megtervezéséhez hozzátartozik, hogy tájékozódjunk az aktuális útvonal állapotáról. Előfordulhat, hogy a terület lezárás alatt van és nem látogatható, vagy az időjárás járhatatlanná tette a turistaútvonalakat. A természetben uralkodó körülmények gyorsan változhatnak, és a váratlan időjárási változások, mint a köd, eső, vagy jegesedés veszélyesek lehetnek. Informálódjunk az útvonalról és a lehetséges korlátozásokról a Pilisi Parkerdő hivatalos honlapján. Nagyon fontos, hogy az útvonal mellett az időjárást is ellenőrizzük. A megfelelő ruházat elengedhetetlen, a legjobb választás a réteges öltözék. Továbbá soha ne induljunk el megfelelő felszerelés és térkép nélkül. Ha csoportban túrázunk, a tervezésnél figyeljünk rá, hogy a választott táv és terepviszonyok a csoport minden tagjának teljesíthető, a tempót érdemes a leglassabb taghoz igazítani.

A tudatos és felelősségteljes túrázás szabályait betartva úgy élvezhetjük a Pilisi Parkerdő csodálatos őszi tájait, hogy közben óvjuk és tiszteljük a természetet.

Kedvcsinálóként a Pilisi Parkerdő egy kevésbé látogatott túraútvonalát szeretnénk ajánlani:

Bajót, Öreg-kő és Jankovich-barlang

Az Országos Kéktúra által érintett Öreg-kő alatti pihenőhelyről kék Ω, azaz kék barlang jellel jelzett turistaúton lehet eljutni a barlanghoz. Az Öreg-kő sziklás, meredek oldalában, 330 méter tengerszint feletti magasságban van a hazai viszonylatban nagyméretű bejárata. A lezáratlan, Jankovich Béláról elnevezett barlang szabadon, világítóeszköz használatával látogatható.

MTSZ_Termeszetjaro.hu_Farkas Peter.jpg

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt./MTSZ/termeszetjaro.hu/Fotó.Farkas Péter


Vissza