Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Premo az otthonunk

Gazdasági rovat > Zsámbék

2021-04-15


premontrei1.jpgA tanévet új képzésekkel és új névvel, Zsámbéki Premontrei Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium néven kezdtük meg. A fa- és bútoripar, építőipar, gépészet és a turizmus-vendéglátás mellett a 3 éves gyermek- és ifjúsági felügyelő, az 5 éves kisgyermek-gondozó, -nevelő, az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető, s a szoftverfejlesztő és -tesztelő technikusi oktatás indult el.premontrei1.jpgSzakiskolai képzéseinket azoknak a tanulóknak ajánljuk elsősorban, akiknek a tanulás nem adott eddig sikerélményt, míg az érettségit és technikumi végzettséget adó képzéseinkhez nagyobb kitartásra és szorgalomra van szükség. Az idei megmérettetésekre, vizsgákra való felkészüléseit megnehezítette a november 11-től elrendelt digitális munkarend. Szerencsére munkatársaink még időben támogatást kaptak a KAPI szervezte Tankocka-használatát bemutató képzésen. Emellett iskolánk csatlakozott a Gsuit for Education-rendszerhez, ami többek közt nagyobb tárhelykapacitást biztosít az online oktatáshoz.

Míg a közismereti és szakmai elméleti tárgyak oktatása digitálisan zajlik, addig a szakmai gyakorlatok - egészen a most márciusi lezárásig – felezett csoportokban és a járványügyi előírások betartásával. Szükségesnek láttuk ezt a lépést, mivel a szakmai alapvizsga írásbeli és gyakorlati feladatokból áll, melyek eredménye a szakmai bizonyítványba is beleszámít. A 9. évfolyam mellett a végzős vizsgákra készülőknek is fontos, hogy be tudják-e fejezni a mesterremeket és kellő jártasságot szerezzenek szakmájukban.

premontrei2.jpgSzerencsére számos érdekes programon tudtunk részt venni a digitális tanításra való átállás előtt vagy annak ellenére. Mindjárt szeptemberben a 900 éves fennállását ünneplő fenntartónk, a premontrei rend rendtörténeti konferenciáját hallgathattuk meg. A jubileumi ünnepségek részeként számos esemény elodázódott a vírushelyzet miatt, mint például a Magyar Nemzeti Múzeumba tervezett kiállítás vagy az egyházzenei koncert, de számos iskolák közötti vetélkedő is, a Bazilikában tartott hálaadó szentmise kivételével. Hangsúlyozzuk emellett, intézményünk nyitott a más vallásúak irányában, egyedül annyit kérünk tőlük, hogy fogadják el azt a formát és módot, azokat az értékeket, ahogyan mi látjuk a világot.

premontrei3.jpg

Tanulóinknak a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár adott helyszínt még szeptember elején a Spirit Dance Company Társas-Játék párkapcsolat-elemző műhelyének, melyben az előadást nyitott beszélgetés követte. Köszönet a lehetőségért. Az október 23-i ünnepséget is sikerült osztályszintű vetélkedővel, ügyességi feladatokkal megszerveznünk, melynek kitalálásában és lebonyolításában elévülhetetlen érdemeket szerzett a 10.A technikumi osztály Némethné Budaházi Anikó osztályfőnök vezetésével. A szalagtűzőt korábbi időpontba szervezve egy bensőséges és megható ünnepséget tudtunk végzős diákjainknak útravaló tarisznyájukhoz adni. A jelen online időszakra esett már a hagyományosan farsang keddjén tartott iskolanapunk, melynek süteménysütő bajnokságát házi keretek között sikerült megtartanunk – meglepően gusztusos eredményekkel.

Akár jelenléti oktatást tartunk, akár digitális munkarendben tanítunk, törekszünk hűek maradni ahhoz, amit a PREMO jelent számunkra: példamutatás, remény, elfogadás, motiváció, otthon. (x)

Patakiné Dr. Veres Magdolna

igazgatóhelyettes


Vissza