Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A REpontokat népszerűsítették a Lidlben

Gazdasági rovat > Budakeszi

2024-02-08


Repont_Ordog_till_MTIHegedusRobert.jpgA REpontokat népszerűsítő MOHU szóvivője, Ozoli Gábor a Budakeszin felállított REponton tartott február 7-i bemutatón kiemelte: a hulladékgyűjtő és visszaváltó automatákat januártól állítják fel országszerte. A gyártók június 30-ig kaptak haladékot. Eddig még forgalomba hozhatók a nem visszaváltható csomagolások.Repont_MoHu-szovivo.jpg

Az új hulladékvisszaváltó és gyűjtő rendszer már több országban sikerrel működik és akár 90 százalékos visszaváltási arány is elérhető általa - jelezte a szóvivő.

Ördög Nóra a társadalmi felelősségvállalást és a környezettudatos magatartást hangsúlyozta és kiemelte: szeretnék még inkább rábírni az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre, amellyel sajnos sokan még nem élnek.

Till Attila arról beszélt, hogy aREpont-rendszeren keresztül nagyon sok hulladék újrahasznosítására nyílhat lehetőség a jövőben - hangsúlyozta.

Repont_logo.jpgAz automaták működésének bemutatásakor elhangzott: azt a palackot lehet majd visszaváltani, amiért kifizették a vásárlók az 50 forintos visszaváltási díjat, és amin megtalálható a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni.

A MOHU sajtóanyaga szerint a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. Regisztrálni a MOHU Partner Portálján lehet. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a MOHU kezelési díjat fizet, de a legfontosabb előny az, hogy a csatlakozás forgalomnövekedést eredményez, hiszen nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették azt, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat.

Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a MOHU és ez a szám folyamatosan nő - ismertették.

A sajtótájékoztatón szó volt a kisebb boltokat érintő, házhoz menő REpont rendszerről. Ebben az esetben a kisboltba nem telepít automatát a MOHU, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja, és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amiket a MOHU mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. Csatlakozni a kézi visszaváltási rendszerhez szintén a MOHU Partner Portálján keresztül lehet.

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Az Európai Unió előírása, hogy ezt a rendszert be kell vezetni, és már több országban sikeresen működik. (MTI-fotók: Hegedűs Róbert)


Vissza