Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A Székely Szabadság Napja, Budakeszin is

Panoráma > Budakeszi

2023-03-13


Szekelyszab_Potapi.jpgA Székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012 óta minden március 10-én a székelység összetartozásának napja. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvéssel a magyar szabadságharcot akarták fellobbantani.Az eseménynek állít emléket a marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve, amely hagyományosan a rendezvény helyszíne.

A Székelyföld autonómiatörekvéseit két évtizede következetesen képviselő SZNT március 10-én, négy év szünet után szervezte meg újra a hagyományos nagygyűlést és felvonulást Marosvásárhelyen. A világjárvány miatt az elmúlt években tömegrendezvény helyett kisebb megemlékezéseket tartottak a székelyföldi településeken.

A nagygyűlés a hagyománynak megfelelően a Székely vértanúk emlékművénél kezdődött. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondott beszédet, majd elhangzott a román kormánynak címzett kiáltvány. A koszorúzás után a résztvevők felvonultak a város főterére, a prefektusi hivatal elé, ahol átnyújtották a román kormánynak címzett beadványukat. A felvonulás zárásaként átadták az SZNT Gábor Áron-díját, amelyet idén Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnek és Bakk Miklós egyetemi tanárnak ítéltek oda az autonómia ügyének szolgálatáért.

A marosvásárhelyi rendezvénnyel egy időben a Kárpát-medence számos településén és világszerte tartottak szimpátiatüntetéseket. Magyarországon Székesfehérváron, Pakson, Sárpatakon, Diósdon, Szolnokon, Miskolcon, Budakeszin ünneplték meg pénteken a székelyek összetartozásának napját.

Szekelyszab_Potapi2.jpg

Szekelyszab_Menczer2.jpgBudakeszi önkormányzata idén csatlakozott a Székelyföldön élő magyarság területi autonómiatörekvéseit támogató anyaországi önkormányzatokhoz. A városházán tartott rendezvényen Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: A székelység és minden határon túli magyar közösség számíthat a magyar kormányra, amely akkor is ott áll mellettük, ha esetleg senki más nem, és mindent megtesz azért, hogy a meglévő jogaik megmaradjanak és ezeket a jogköröket bővíteni tudják minden lehetséges módon. A magyar kormány külpolitikájának egyik legfontosabb alapvetése, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Az, hogy mi fontos a szívünknek, mit ünneplünk, azt nem az országhatárok határozzák meg, hanem az érzéseink, és a székely nemzettársaink, a székely közösség felé a szívükben szeretettel és elkötelezettséggel vagyunk. Tisztelet és köszönet jár azoknak a hősöknek, akik 1848-ban, vagy az ötvenes évek első felében mindent, az életüket is hajlandóak voltak feláldozni a haza és a saját szabadságuk érdekében - mondta.

A székely közösségek - saját tapasztalatai szerint is - "világító fáklyaként" vannak jelen világszerte ebben az összezavart és összezavarodott világban. Manapság a szabadság - a liberális felfogás szerint - a kötöttségektől való megszabadulást jelenti, a liberálisok minden közösséget kötöttségként értékelnek. Azt vallják, akkor vagy szabad, ha "ledobod magadról a közösségeket", így a nemzeti, a vallási, a kulturális és a családi közösséget is, mert ezek megkötik az embert. És ezután majd mások megmondják, mit gondolj - tette hozzá. A székelyek ezzel pontosan tudják kicsodák, fontos számukra a hagyomány, a történelem, a szokások, a viseletek és a jelképek. Ehhez ragaszkodnak és megőrzendőnek tartják - mutatott rá. Ez az identitás és annak az ilyen típusú védelme jelenti a túlélés lehetőségét, kulcsát és garanciáját. Ebben is példát mutatnak a székelyek, akik különbséget tudnak tenni jó és rossz között, nem hagyják magukat befolyásolni - összegzett.

Menczer Tamás ktért arra is, "vannak, akik elárulják a külhoni magyarokat". Aki az egyik magyart elárulja, el fogja árulni a másikat is. Aki a külhoni magyarokat elárulja és hátat fordít nekik, az ezt fogja tenni a határon belül is - mondta a politikus, aki Budakeszi kormánypárti országgyűlési képviselője is.

Szekelyszab_Potapi.jpgPotápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta: a székely szabadság napja a forradalom és szabadságharc gyümölcse. Szabadságvágyunkkal ma se tudnak igazán mit kezdeni a baloldali európai politikusok, akkor se ha történetesen magyar állampolgárok - mondta. "Mondhatjuk mi, hogy nem kérünk olyan nemzetpolitikákból, amelyek a magyar közösség hátrányos megkülönböztetéséhez vezetnek és megnehezítik az anyanyelv-használatot és az anyanyelvi oktatást, de nem érdekli őket. Mondhatjuk, hogy kérjük vissza a Kárpát-medencei magyar közösségek azon jogait, melyeket évekkel korábban biztosítottak nekik, például Kárpátalján vagy Székelyföldön, de nem törődnek vele" - fogalmazott. Szavai szerint  a baloldalt nem érdekli a nemzeti érdek vagy a szabadság, csak az, hogy az "előfizetőik" érdekeit kiszolgálják. Mert szavazóik egyre kevesebben vannak, előfizetőik annál inkább, azok is főleg dollárban utalnak, mint kiderült - mondta. Velünk szemben a nemzeti oldal azt akarja, amit Petőfi is megírt: "a magyarnak élnie kell örökké, .. és nem szabad rabnak lennie többé" - közölte. Amíg mindegyik magyar közösség nem részesül ebből a szabadságból, addig Magyarország kormánya sem dőlhet hátra, képviselne kell és képviseli is a magyar szabadság ügyét - jelentette ki az államtitkár.

Potápi Árpád János kiemelte: van ok reménykedni. Az elmúlt időszak legfontosabb eredménye pont az volt, hogy a magyarságban egyetemesen megerősödött az összetartozás tudata. Ez a 2010 óta folytatott nemzetpolitika legfontosabb eredménye - összegzett. A nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: akár egyedül, akár szövetségesként, őseink mindig készen álltak, amikor a magyar szabadságért kellett tenni. A székelyek soha nem haboztak, amikor magyarként az igaz ügyért kellett kiállniuk. Ma rajtunk múlik, hogy folytatjuk-e ilyen módon is őseink útját. Rajtunk is múlik, hogy jövőnk békés és szabad legyen a Kárpát-medencében - fogalmazott.

Szekelyszab_GyoriO.jpg

Győri Otília (Fidesz-KDNP) polgármester a város önkormányzata és a Buda környéki Székely Kör által rendezett ünnepségen ismertette, majd kézjegyével látta el a Budakeszi képviselő-testület által elfogadott nyilatkozatot, amelyben rögzítették szolidaritásukat a trianoni békediktátummal elszakított nemzettársak felé, és kijelentették, hogy támogatják a Székelyföldön élő magyarság területi autonómia-törekvéseit. Csatlakoznak továbbá azokhoz a településekhez, amelyek rendszeresen megemlékeznek és megünneplik a székely szabadság napját.

Szekelyszab_InczeArpad.jpg

Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke rámutatott: jó érzés, hogy egyre több anyaországi településnek fontos, hogy megtartsa a székely szabadság napját. Ez fontos üzenet a Székelyföldieknek és minden határon túli magyarnak - hangsúlyozta. (MTI)


Vissza