Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Aranybulla: Pátyon és Budakeszin filmezték a csatákat

Kultúra > Budakeszi,Páty

2023-01-02


aranybulla.jpgAz Aranybulla című hatrészes történelmi sorozatot december 25. és 30. között mutatták be a DunaTV-n. A történet bemutatja II. András uralkodását, aki az ország védelmében alkotta meg 800 évvel ezelőtt az Aranybullát, először rögzítve a magyar nemesség jogait. A 6 részes sorozatot újra közvetítik a Duna World-csatornán, az első részt február 2-án 21.40-kor.A 800 éves Aranybulláról szóló sorozat a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült, a főbb szerepekben Trill Zsolt és Veréb Tamás (II. András idősebb és fiatalabb korában), Törőcsik Franciska (Gertrúd), valamint Rátóti Zoltán (János érsek) is látható, de megjelenik a produkcióban Fenyő Iván és László Zsolt is.

Az Árpád-házi királyokról ilyen nagy volumenű sorozat még nem készült Magyarországon. A történet 50 évet ölel fel, ezalatt öt király uralkodott. Az Aranybulla moziverzióját jövő év áprilisban, az Aranybulla emléknapjához kötődően tervezik bemutatni. A sorozat 150 perces, a moziverzió ugyanakkor kétórás lesz, több új jelenet is szerepel benne, kiegészül IV. Béla történetével, és inkább ő és apja, II. András viszonyáról mesél majd.
  
A sorozatot Fóton, Etyeken a Korda-stúdióban, Göbölyjáráson, a tárnoki kőbányában, az alcsúti arborétumban forgatták, de kiemelkedő helyszín volt az éppen felújítás alatt lévő Jáki templom is. A csatajeleneteket Pátyon és Budakeszin vették fel.

A sorozatban az ifjú II. Andrásnak trónra kerülése után a keletről Erdélybe betörő kunokkal és a közeledő muszlim befolyás mellett az udvarban áskálódó urakkal is szembe kell néznie. Felesége és szerelme, a meráni Gertrúd családja segítségével és az egyházzal kötött szövetségben, hűséges harcosai élén veti bele magát a küzdelembe. A Szent Koronával megkoronázott ifjú Árpád-házi király a kalandok és megpróbáltatások közben egyre bölcsebb uralkodóvá válik, az ország érdekében új szövetséget köt népével, amelynek szabályait az 1222-ben kiadott Aranybullában fekteti le.

A 6 részes sorozatot újra közvetítik a Duna World-csatornán, az első részt február 2-án 21.40-kor, de az egyes részek egy bizonyos ideig a mediaklikk.hu-n visszanézhetők.


Vissza