Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Átadták az új középiskolát

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2023-08-31


Budapest körül a kormány egy logisztikai gyűrűt hoz létre, amely rácsatlakozik a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésre és a V0 vasúti körgyűrűre, melyben Biatorbágynak döntő szerepe van - mondta Lázár János augusztus 29-én a Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium új épületének átadásán. Arról is beszélt, hogy mivel az új iskola a logisztikát, az informatikát és pénzügy-számvitelt tűzte zászlajára, fontos szerepe lehet a kormány terveiben. Bia_iskola_latvany_MTI_MatheZoltan.jpg

Az építési és közlekedési miniszte úgy fogalmazott: "meg kell vizsgálni, lehet-e a Kárpát-medence kelet és nyugat között, észak és dél között, a kultúrák találkozásánál most már nem kompország, hanem inkább hídország". A szónak abban az értelmében, hogy vasútvonalaival, autópályáival átkelést biztosít világok között, biztosítja az áruk és emberek szabad áramlását, ennek a jelentőségét felértékelte a Covid és a háború" - fűzte hozzá a miniszter.

Bia_iskola_Lazar_MTI_MatheZoltan.jpg

Lázár János kitért arra, hogy létezik egy intellektuális dilemma az ország földrajzi átalakulásával kapcsolatban, mivel nemcsak Budapestnek lesz agglomerációja, hanem Szegednek, Debrecennek, Nyíregyházának, Győrnek, Szombathelynek, Veszprémnek és Székesfehérvárnak is. Hozzátette, hogy városok és vidéki települések nőnek össze. "Ez lesz a 21. század új magyar településtípusa, amikor a vidék összenő a nagyvárossal. Amikor a haza és a haladás ügye találkozik egymással. Az agglomerációs városmodell az, amelyet nekünk, fideszeseknek, a kor kormányzóinak kell létrehoznunk és megvalósítanunk" - fűzte hozzá a miniszter.    

Bia_iskola_Menczer_MTI_MatheZoltan.jpgMenczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy az átadásra kerülő oktatási intézmény 15,5 milliárd forintba, az iskola felszerelése több mint 1 milliárd forintba, a szükséges infrastruktúra kiépítése 6,5 milliárdba került a kormánynak.

A Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium fenntartója, az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint az intézmény zöldmezős beruházásként jött létre és 11 ezer négyzetmétert foglal magába, amelyben 18 osztályterem, 16 csoportterem, 9 szaktanterem és sportkomplexum biztosít helyet felmenő rendszerben 600 diák számára. A közlemény hozzáteszi, hogy a logisztika, az informatika és a pénzügy-számvitel területén szerezhetnek piacképes tudást a diákok.

Bia_iskola_csopkep_MTI_MatheZoltan.jpg

Járai Zsigmond, a Biatorbágyi Innovatív Technikumot és Gimnáziumot fenntartó Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Tarjáni István (Fidesz-KDNP) polgármester, Frész Attila iskolaigazgató és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, az alapítvány kuratórium tagja átvágja a szalagot az iskola új épületének avatásán 2023. augusztus 29-én

(MTI/Fotók: Máthé Zoltán)


Vissza