Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Augusztus 13-21. XII. 32-es határvadász-emléktúra a Gyimesekben

Programajánló

2021-07-13
A túrahét tervezett programja (az időpontok romániai helyi idő szerint értendők, ami +1 óra a magyarországihoz képest!):

Augusztus 13. péntek: Találkozás Szaploncán 13 órakor. Az utazásra javasolt nap, Csengersima, Szaplonca, Máramarossziget, Borsafüred útvonalon. Útközben a szaploncai vidám temetőnél megismerkedhetünk a román néprajz eme kuriózumával, majd Máramarosszigeten sétálhatunk Jóna Bálint barátunk vezetésével megismerve a város történetét, nevezetességeit. Látogatást teszünk az egykori börtönben (ma a kommunizmus áldozatainak múzeuma), ahol Márton Áron, Erdély püspöke majd négy esztendőn át raboskodott. Kora este érkezünk Borsafüredre, ahol a Medve panzióban elfoglaljuk szállásunkat.

Augusztus 14. szombat: A túra a Borsai-hágóból indul 10 órakor az Árpád-vonal maradványain a legtávolabbi megfigyelő pontig.

Augusztus 15. vasárnap: A reggelit után a panzió szomszédságából induló székes felvonóval (székecskékkel) először a Lóhavasi vízesés, majd a Gargaló-csúcs (16 km, 850 méter szint) kerül sorra, vagy alternatív programként a havasmezői I. világháborús katonatemető Szongot Béla vezetésével, aki a település Árpád-vonali emlékeit is megmutatja: https://youtu.be/Zys4J_KYDPo  A felsővisói temetőben a magyar katonasírokat keresik fel.

Augusztus 16. hétfő: Kirándulás Felsővisóból a Vasér-völgyébe a mocanita nyomvonalán (https://mocanita-maramures.com/). Fajna (Faina) állomásnál a Sissy kápolna, Miraj (Mirage) állomás közelében I. világháborús katonatemető egyedi vasúti járművel.

Augusztus 17. kedd: A reggelit követően a Borgói-hágón (Árpád-vonal maradványai) át utazás Gyergyóremetére.

Augusztus 18. szerda: A VII. Kereszthegy-emléktúra a Görgényi havasokban dr. Nagy József történész vezetésével. Találkozás fél tízkor a Remetén a Cseres Tibor téren. https://youtu.be/gTXM6IuiZPQ

Augusztus 19. csütörtök: Orbán Feri bácsi-emléktúra  a Bilibók-tetőre. Találkozás 9 órakor Gyimesbükkön a Deáky-panzióban Sebő Ödön mellszobránál. https://youtu.be/f5le18ibXJ8

Augusztus 20. péntek: Szent István napján túra Ugra-tetőre, ahol Sebő hadnagy keresztjénél szentmisét celebrál Berszán atya. Talákozás 9 órakor a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet líceum udvarán.

Csütörtök és (vagy) péntek délután lehetőség lesz felkeresni Csíkszépvizen a tervek szerint augusztus 14-én felavatásra kerülő Székely Határőr Emlékközpontot, megkoszorúzni Kövendy Ferenc és bajtársai sírját Gyimesközéplokon vagy rövid kirándulást tenni a Motorsírülőtől a Szellő-tetőre.  

Augusztus 21. szombat: A XII. 32-es határvadász-emléktúra Hidegségből Felcsíkba. Gyülekező 8 órától a hidegségi Fatányéros étteremnél, indulás 9 órakor. Hagyományosan lehetőség lesz busszal visszatérni a Hidegségben hagyott autóinkhoz https://youtu.be/3ufu2Lkoq-8

A túrahét szervezői: Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület, Erdélyi Kárpát Egyesület, Erdély Mentőcsoport, Vitézi Rend, Hazajáró Egylet és még sokan mások.
Egyeztetve a Hazajáró csapatával a túrahét tetszőlegesen választott túrájának teljesítése a Hazajáró Kupa része!


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg