Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi építészeket díjaztak

Építészet > Budakeszi

2022-11-15


Idén húsz középület és huszonöt családi ház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé. Az Év háza 2022 rangos szakmai díjat a budapesti A15 villa és a szolnoki Várkapu Látogatóközpont nyerte.A 2008 óta új időszámítását élő szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. Sőt a szervezők harmadik éve a közönség véleményét is megkérdezik.

Az Év Háza 2022 pályázat szakmai fődíjai

Az Év háza pályázatot a Leier Hungária Kft. mint főtámogató mutatta be 2022-ben is. A családi ház, lakóépület kategóriát a Prefa Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. támogatta.

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád egy téglaburkolatos, elegáns A15 villa tervezéséért kapta, míg a legjobb középületért járó díjat Álmosdi Árpád, Csendes Monika és munkatársaik Szabó Gabriella, Balogh Tóth Anna a szolnoki Várkapu Látogatóközpont tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.

A zsűri elnöki pozícióját Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg. További társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét 4 évig ellátó szakember, valamint Dr. Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj alapító kurátora. A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs, okl. építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, illetve a 2021-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Erhardt Gábor, Erő Zoltán, Fernezelyi Gergely DLA, Lente András és Szőke László.

7 épület kapott különdíjat

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt – ezúttal is 7 ilyen díj talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2022. évi Év háza pályázaton:

Biró Béla, Fodor Dániel, Kállay Ferenc, Nagy Béla: Fészek Református Óvoda, Debrecen - a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
Sipos György: A műemléki védelem alatt álló Rónay sírkert helyreállítása, Kiszombor - a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja
Gyergyák Ákos DLA és Kozák Barnabás: Belvárosi Társasház átépítése Pécsett - Leier Főtámogatói Különdíj
Benczúr László és Weichinger Miklós: Normafa Kapu – Fogadóközpont, Budapest - Hella Támogatói Különdíj
Draskóczy Gergely, Németh Tamás, Mészáros Gabriella, Bereczki Sándor, Szakolczai Alida: Kozmo Hotel és Társasház, Budapest - Meva Támogatói Különdíj
Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Lőcsei Vera, Kiss Noémi: A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új irodaépülete, Budapest - Prefa Támogatói Különdíj
Klobusovszki Péter DLA, Rose Balázs Családi ház, Göd - Terrán Támogatói Különdíj

***

Hella Támogatói Különdíj
Benczúr - Weichinger Studio Kft., Benczúr László, Weichinger Miklós -
Normafa Kapu – Fogadóközpont, Budapest

Evhaza_montazs_2022_Benczur.jpg

Méltatást írta: Dévényi Sándor DLA, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a 2022. évi Év háza pályázat társelnöke

Normafa sportterület látogatóinak kiszolgálása és a terület üzemeltetési feladatainak ellátása érdekében a XII. kerületi Önkormányzat fogadóközpont építését határozta el. A megfelelő terv kiválasztása céljából meghívásos tervpályázatot hirdetett meg. Ezt a pályázatot nyerte meg a BW Stúdió Benczúr László és Weichinger Miklós építészek tervével. A Normafa Kapu Látogatóközpont épületében étterem, sportszer kölcsönző, egész évben működő tanuló sípálya és az épület fenntartásához, valamint a park üzemeltetéséhez szükséges helységek találhatóak.

A tervezők a főváros zöld tetején, a domborzatot követő, a természeti környezetbe beágyazódó épületet terveztek. A sípálya funkció persze magától értetődően a lejtőre simuló formálást igényel, de ez a gondolatiság az együttes egészének az alakítására meghatározó. A formagazdag épületet jó ritmusok, plasztikus tömegalakítás, kiérlelt részletformálás és szép belső terek jellemzik. A közönségforgalmi terek érzékeny kapcsolatban vannak a zöld környezettel. Az együttes részét képezi a telken elhelyezkedő, változatos sorsú villa épülete is. Ennek példaértékű felújítása az örökségvédelem szempontjainak figyelembe vételével történt.

A megvalósult épület a Normafa környék tervezett rehabilitációjának nagyvonalú nyitó, a mércét magasra tevő alkotása.

Értékei elismeréseképpen a zsűri az alkotókat a „Hella támogatói különdíj”-ban részesíti.

***

Meva Támogatói Különdíj
Draskóczy Gergely, Németh Tamás, Mészáros Gabriella, Bereczki Sándor, Szakolczai Alida
Kozmo Hotel és Társasház, Budapest

Evhaza_montazs_2022_Draskoczy.jpg

Méltatást írta: Erő Zoltán, 2021-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építész

A Józsefvárosi Telefonközpont épülete mindig rejtély volt a városlakók számára. A hatalmas platánfák mögött álló várszerű épület zártságával, különös architekturájával, magas faragott kő lábazatával a megközelíthetetlenséget sugallta. Megközelíthetetlen volt az épület a nagyközönség számára akkor is, amikor működött, és megközelíthetelen volt hosszú évekig, amíg használaton kívül állt.

A zárkózottság évtizedeit váltotta fel a KOZMO hotel megnyitása. Mostantól az épület nyitottan, vendégvárón működik, a budapesti turizmus egyik legérdekesebb szállodájaként.

Már maga a tény is meghökkentő: magas színvonalú szálloda nyílt a Horváth Mihály téren, Budapest korábbi krízisterületének központjában. Igen, az idők változnak: a városrehabilitációs törekvéseknek köszönhetően a terület presztízse alapvetően megváltozott, ma már egy ilyen igényszintű funkció is elfoglalhatta az épületegyüttest. Ehhez persze bátorság és vízió kellett - már csak ezért is elismerés illeti a befektetőket! Ezek egymást erősítő folyamatok, a városrész felfelé tartó spirálpályájának jelei.

Az épületegyüttes rendkívül bonyolult - az átalakítás az első gondolattól kezdve számos kreatív ötletet igényelt. Az eredeti funkció térrendszere alapvetően a technológiának megfelelő nagyterű helyiségekre épült megtetézve ezt a központi teret uraló nagyléptékű lépcsőházzal. Ebbe a térrendszerbe csak úgy lehetett szállodát elképzelni, ha az építtető és az építész kezdetektől fogva nyitott volt a szokatlan, a standardtól eltérő megoldások iránt. Ebben a házban minden szoba, minden közösségi tér kialakítása egyedi gondolatokat igényelt.

Az épület egyedisége nem kis részben az eredeti tervezőtől, Ray Rezsőtől örökölt adottság - a funkcióváltás talán éppen azért is vált lehetővé, mert az egykori épület magában hordozta a kihívást. Az 1910-es épület abban az időben született, amikor Budapest a legösszetettebb stíluskörben épült át, a neobarokktól a szecesszión át szinte a korai modern megjelenésével mindenféle kísérletnek tanúi lehettünk. Ennek megfelelően a telefonközpont épületét is hiba lenne valamilyen stíluskategóriába sorolni - voltaképpen egyedülálló, a városban máshol nem ismétlődő formavilágról van szó. Az átalakítás tervezői ezt a világot úgy egészítették ki, hogy az új elemek a régi együttest homogén teljességgel szövik át: a „talált és a csinált” elválaszthatatlan harmonikus egységgé forr össze. Az átalakítás legnagyobb erénye ez: a történeti és az új elemek a ház minden pontján finoman keverve köszönnek vissza. Maga a fő térrendszer alakítása is ezt mutatja: miközben az együttes fő térstruktúrája, a főlépcső attrakciójára ráépülve az eredeti maradt, már magának a bejáratnak a kialakítása, az egykori áthajtó finom beüvegezése révén az épület használhatósága gyökeresen megváltozott. Hasonlóképpen alakultak ki a szállodai szobák, a társasházi lakások, a közösségi terek - az éttermek és bárok, a wellness és az edzőterem, a rendezvénytermek. mindig az épület adottságaihoz igazítva, az adottságok és az új funkciók párosításával. Történik pedig mindez úgy, hogy az új hozzátétel karakteresen kortárs világot képvisel, mely nagyvonalúságot, gondos megformáltságot mutat.

Mindennek köszönhetően a KOZMO hotel az épített örökségünk megőrzésének és tovább éltetésének egyik legérdekesebb példája - biztos vagyok benne, hogy még sokszor fel fogjuk idézni. Köszönet érte. Cserében folyamatos teltházat kívánunk!

forrás: https://evhaza.hu/meltatasok-2022


Vissza