Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Életmentő kézikönyv szülőknek

Könyvajánló

2022-11-29


gyermekmentokonyv.jpgA szülőknek szánt, november végén megjelenő, gyakorlatias és közérthető könyvével is a gyermekek egészsége és az életmentés a célja a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak. A „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek” című, 270 oldalas könyvet közel negyed évszázados, rohamkocsikban és a szülők felkészítő képzése során szerzett tapasztalatok alapján állították össze az alapítvány orvosai.A könyv nemcsak felkészít a nem várt, akár életveszélyes helyzetekre, de több mint 300 fényképe, rajza és folyamatábrája, a könnyen érthető szövegek, a gyorsan átlátható szerkezet arra is alkalmassá teszik, hogy a legnagyobb bajban fellapozva is gyors segítséget nyújtson.

A könyv megvásárolható a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat honlapján, a Medicina könyvesboltokban, valamint a Régió játékboltokban.

Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat - MFB együttműködés

A Magyar Fejlesztési Bank tevékenysége elsősorban a piaci hiányosságok kezelésére, a magyar vállalkozások fejlesztésére irányul, ugyanakkor elkötelezett híve a társadalmi felelősségvállalásnak. A bank üzleti működése során is fontosnak tartja a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyek támogatását, emellett kész az olyan, minél szélesebb társadalmi rétegeket érintő kezdeményezéseket, alapítványokat felkarolni, mint amilyen a balesetet szenvedett vagy tartósan beteg kisgyermekek szállítását, ellátását végző Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat.

Az együttműködés keretében 2021-ben az MFB anyagi támogatásával valósult meg a Budapesti Gyermekrohamkocsi cseréje. A speciális gyermekrohamkocsi mintegy 55 millió forintba került, amelyhez az MFB 20 millió forinttal járult hozzá. A közhasznú alapítvány Budapesten és vidéken (Debrecen, Miskolc) 2-2 mentőautót üzemeltet. Az intenzív osztályokéval megegyező felszereltségű és feltételeket biztosító speciális mentőautók külön-külön is 6-8 esetet látnak el naponta. A nagyfokú igénybevétel miatt a járműveket rendszeresen cserélni kell. Az MFB támogatásával megvásárolt új rohamkocsi az egyik, immár 6 éve futó budapesti mentőt váltotta.

Az MFB anyagi segítségével elindulhatnak az Alapítvány laikus képzései szülőknek, nagyszülőknek, nagycsaládosoknak. A tervek szerint 10 városban megtartandó 3-3 órás, gyakorlatorientált képzéseken alkalmanként 30 laikus vehet részt. A képzés során az érdeklődők olyan témákban kapnak praktikus, gyakorlati tanácsokat, mint például a súlyos állapot felismerése, az újraélesztés csecsemő- és gyermekkorban, bölcsőhalál, teendők légúti idegentest esetén, otthoni balesetek és égés-forrázás első ellátása, gyakori otthoni mérgezések, mit kell tenni lázgörcs vagy epilepsziás rosszullét esetén.

Az MFB részvételével a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat már több, laikusoknak szánt oktatóvideót is összeállított. Az interneten, videómegosztó és közösségi oldalakon is elérhető kisfilmekből az érdeklődők az otthonok biztonságossá tételével, a csecsemők újraélesztésével, légúti idegentest eltávolításával, valamint égés, forrázás esetén szükséges teendőkkel kapcsolatban kapnak praktikus információkat könnyen érthető és követhető formában.

gyermekmentokonyv.jpg


Vissza