Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elszállították Zugligetből a két öreg villamost

Múltunk tanúi > Pest megye

2023-05-26


zugliget_villamos_MTI_MatheZoltan.jpgA Zugligeti Libegő völgyállomásától a Kőbányai úti Északi Járműjavítóba vitték május 16-án a két leromlott állapotú, ezres sorozatú villamos motorkocsit. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közlése szerint az 1043 és 1061 pályaszámú közlekedéstörténeti különlegességeket a múzeum kormánytámogatású gyűjtemény-fejlesztési programjával mentik meg.Az intézmény célja a jövőben a két erősen leromlott állapotú jármű teljes restaurálása. A járműmatuzsálemek újjászületésüket követően a tervek szerint az Új Közlekedési Múzeumban is megtekinthetőek lesznek majd.

zugliget_villamos_MTI_MatheZoltan.jpg

Az ezres sorozatú villamos motorkocsik a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság legnehezebb járművei voltak, melyeket 1911-ben szereztek be. A teljesen magyar gyártású villamosokból összesen 80 darab készült a Kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár, illetve a Ganz üzemeiben. Az 1930-as, 1940-es évek fővárosi közlekedésének meghatározó járművei voltak, erős motorjaiknak köszönhetően Budapest legforgalmasabb villamosvonalain közlekedtek 73 éven keresztül.

zugliget_villamos_oldal.jpg

A most megmentett járművek egykor a Budagyöngye és a Zugliget között közlekedő 58-as villamosjárat bejáratott típusai voltak. A két villamos eredetileg favázzal épült, majd 1958-59-ben acélvázasították őket. 1977-ben befejeződött a villamosvonal működése. A járművek az Északi Járműjavítóban a Dízelcsarnokba, az UV villamosok mellé kerülnek, míg megkezdődik a restaurálásuk.

A múzeum az elmúlt években olyan járművekkel gazdagodott, mint egy eredeti, 1926-ban készült Ford T-modell, egy Skoda Octavia Super, egy Citroen DS vagy egy GAZ-12 ZIM. (MTI/Fotók: Máthé Zoltán)


Vissza