Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Erdei vándortáborok hetedszer

Életmód > Pest megye

2023-09-08


OEE_erdei_vandortabor.jpgAz Országos Erdészeti Egyesület idei erdei vándortáborain 12 útvonalon közel 1000 kilométert jártak be a magyar erdőkben az általános és középiskolás diákok, hogy egy igazán „zöld” táborban ismerkedjenek a természettel. Az elmúlt 7 évben már több mint 25 ezer diák vállalkozott arra, hogy letegye digitális eszközeit, s heti 50-70 kilométert gyalogoljon, ha kell, teljes túrafelszereléssel a hátukon.A természet testközelből történő megismerésének élményét kínáló Erdei Vándortábor útvonalakon összesen 36 táborhelyen szállhattak meg a diákok, amelyek között erdei kulcsosházak és nomád táborhelyek egyaránt voltak. A MÁV és a GYSEV idén is 90%-os kedvezményt biztosított a Vándortábor Program útvonalaihoz vezető járatokon, így könnyítve az eljutást a tábor helyszíneire. Az Erdei Vándortábor Programnak amellett, hogy a természet szeretetére és tiszteletére nevelje a felnövekvő generációkat, fontos célkitűzése, hogy tudatos erdőjárásra és fenntartható gondolkodásra tanítsa a fiatalokat. Ezt segítették az egyes útvonalakon elérhető erdei iskolai programok, illetve a zöld táborozást támogató szervezés: a teljes útvonalon tudatos víz- és energiahasználatra, a hulladék csökkentésére és újrahasznosítására ösztönzik a résztvevőket, az erdőkezelési gyakorlat megismerésén keresztül pedig a fenntartható gazdálkodás mintájával ismerkednek meg a fiatalok.

A Vándortábor mozgalmat 2017-ben hívta életre az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság, amely keretében az Erdei Vándortáborok szervezését kezdetek óta az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, akik 10 állami erdőgazdasággal együttműködve évről-évre közösen alakítják és működtetik az útvonalakat. A június közepétől augusztus végéig tartó táborozási időszakban 207 csoport 5600 résztvevője járta az útvonalakat, 9 héten keresztül a természetben.

A megfelelő infrastruktúra és jól szervezettség mellett a tökéletes tábori képletből nem hiányozhatnak a pedagógusok, akik áldozatos munkája nélkül az Erdei Vándortáborok nem lehetnének ennyire népszerűek a fiatalok körében. A kísérő pedagógusok felkészülését az akkreditált gyalogos vándortábor-vezető képzés segíti, melyet az idei szezonra már 1529 pedagógus végzett el. A kísérő tanárok képzése és a fiatalok fenntarthatósági szemléletének bővítése nemcsak a táborozási időszakban hasznosul, hanem a tanév során is, ahol a természetismereti tárgyak hasznos kiegészítésének számítanak az Erdei Vándortáborok során megszerzett ismeretek.

Az Erdei Vándortábor 2023-as hangulatvideója itt tekinthető meg.

forrás: OEE


Vissza