Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Február 1-jétől új az ügyeleti rendszer Pest vármegyében

Közélet > Budakeszi

2024-02-06


Az egész országban megújult az ügyeleti rendszer, kivéve Budapestet. A 19 megyéből utolsóként Fejér és Pest vármegye február 1-jével csatlakozott az új rendszerhez. Az új, egységes, államilag fentartott alapellátási ügyelet célja, hogy kiszámíthatóbb, minőségileg egységesen megfelelő ellátást kapnak a betegek és az önkormányzatokat is mentesítik, a sok településen nehezen kigazdálkodható költségektől.Egy éves tesztelés után 2023. február 1-jén indult el élesben a megújult alapellátási ügyeleti rendszer, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében, március 1-jétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyébe, április 1-jétől pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén állt fel az új rendszer. Az átalakítás eredményeképpen településtől, lakóhelytől függetlenül ugyanazt az ellátást kapják a betegek. A legfontosabb változás, hogy lényegesen egyszerűbb lett a segítségkérés. Gond esetén az 1830-as egységes hívószámot kell hívni, ahol a mentőszolgálat munkatársa javaslatot tesz a megoldásra, vagy a hívót továbbirányítja a megfelelő helyre.

Az új alapellátási ügyeleti rendszer működése

Azokban a vármegyékben, ahol már az új rendszer működik, 16.00 és 8.00 óra között a 1830-as hívószámon a felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet érhető el. A 1830-as hívószámon az adott vármegye mentésirányítása jelentkezik. A mentőszolgálat képzett munkatársa kikérdezi a telefonálót, és a kapott információ alapján telefonos tanáccsal segít, vagy jelzi, hogy a hívó állapota lehetővé teszi, hogy megvárhatja a legközelebbi rendelési időt. Ha az esetet súlyosnak ítéli meg, akkor ügyeletes ellátót küld a telefonálóért, sürgős esetben pedig mentőautót.

Hétköznap 16.00-22.00 óra között és hétvégén, illetve ünnepnapokon 8.00-14.00 óráig a járásközpontokban háziorvosi ügyelet működik, ezek személyesen is felkereshetők. 22.00 és 8.00 óra között, illetve hétvégén, valamint ünnepnapokon 14.00 óra után a mentőszolgálat működtet sürgősségi ügyeletet a kijelölt telephelyeken.

A háziorvosi ellátás körébe tartozó panaszokkal, amelyek a rendelési időig nem várhatnak, személyesen is felkeresheti az ügyeletet. Az ügyeleti ellátásban háziorvosok, mentőtisztek és okleveles kiterjesztett hatáskörű ápolók (orvos felügyeletével) vesznek részt.

Budakeszin, amely járási központ, ügyeleti központ jön létre a Fő utca 179. szám alatti orvosi rendelőben, ahol hétköznap 16 órától másnap reggel 8 óráig, hétvégén pedig 24 órábn egy kivonuló és egy benntartózkodó egység biztosítja az alapellátást. Emellett a város- és vármegyei htárokon átívelő rendszerben bármelyik ügyeleti központ be tud segíteni a másiknak szükség esetén.
 
Mikor kell az ügyelethez fordulni?

Ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén hívja a 1830-as telefonszámot!
Ha sürgős segítségre van szükséges, hívja a 112-es számot és kérjen mentőt!

Az alábbi esetekben szükséges az ügyelethez fordulni:
- nagyon magas láz, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
- hirtelen kialakuló fájdalom, görcs, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
- bizonytalan hasi, mellkasi panasz;
- krónikus betegségek akut panasszal.

Gulyás Gergely,  miniszterelnökséget vezető miniszter január 25-én tartott sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy bevált az új orvosi ügyeleti rendszer, ahol ugyanis bevezették azt, ott gyorsabb és jobb ellátást tudnak biztosítani. Az idei év második felében vagy a jövő évben Budapesten is megtörténhet az átállás - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor sem tarthatja-e meg az önkormányzat az ügyeleti ellátást, ha maga finanszírozza, ahogy az például Budaörs esetében felmerült, úgy reagált: az egészségügyi ellátás nem állami monopólium; abba az állam nem tud beleszólni, ha valaki magánrendelőt alakít ki. Ha az önkormányzat akarja, létrehozhat egy ilyen rendelőt és ott alkalmazhat ügyeletes orvost, de az nem az állami ellátás része lesz.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztató videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/embed/zg3iVjWEi-8?autoplay=1


Vissza