Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felhívás: Székelykapuk a nagyvilágban

Kultúra > Pest megye

2021-02-15


szekelykapu_skanzen.jpgA Szentendrei Skanzen új kiállításához a világ székelykapuinak fotóit és történeteket vár egy térképhez, amely az épülő erdélyi épületegyüttes állandó kiállításának része lesz. Ha Önnek, önkormányzatának, civil szervezetének van régi építésű vagy új székelykapuja, vagy ismer olyat, akinek van, lépjen kapcsolatba a skanzennel!Az alábbiakat küldje meg nekünk emailben (szekelykapu.skanzen@gmail.com):

1. A címet, ahol a székelykapu található: település, utca, házszám. (A kiállításban csak a településnév szerepel, a pontos címet a nyilvántartásba vételhez kérik.)
2. Ki és mikor készíttette a székelykaput? (Ha ismert.)
3. Mit tud a készítés körülményeiről?
4. Mit jelent az Ön számára ez a székelykapu?
5. Miért ilyen kaput állíttatott Ön vagy a korábbi tulajdonos?
6. Milyen motívumok láthatók a székelykapun?
7. Miért ezeket választotta?
8. Írja meg a székelykapun olvasható szöveget.
9. Miért ezt a feliratot választotta?
10. Mellékeljen fotókat is az emailhez!
11. Az Ön neve és elérhetősége

Mire használjuk a begyűjtött adatokat?

A múzeum egy virtuális térképet készít, melyen az egész világon fellelhető székelykapukból szeretne minél többet megjeleníteni (ezért Erdélyen és Magyarországon túl várja az amerikai vagy ausztrál magyar diaszpóra felől érkező beküldéseket is). A tervek szerint egy folyamatosan bővülő adatbázist hoznak létre, melyhez később is lehet csatlakozni. A térkép a Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállításában jelenik meg. Az Ön személyes adatait az adatvédelmi előírásoknak megfelelően kezelik.

Székelykapuk az otthonokban

Lakásdíszként vagy egyéb tárgyként funkcionáló, kisebb székelykapukat ábrázoló tárgyakat vagy ezekről készült fotókat és személyes történeteket is gyűjtűnk. A "Székelykapuk az otthonokban" felhívás ITT érhető el.


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg