Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Január 25. Lázadni veletek akartam (16+) zenés színház a Kultúrkúriában

Programajánló

2022-12-25
2023. január 25. szerda 19:00-21:00
Bódi Attila – Barabás Olga: Lázadni veletek akartam (16+)
zenés színház
A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása
rendező: Sebestyén Aba
Színházbérlet 5.

Szereplők: László Csaba, Sebestyén Aba, Szász Csaba
Színpadra alkalmazta: Barabás Olga
Zeneszerző: Cári Tibor, Szász Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta
Fénytechnikus: Kovács Attila
Hangosító: Incze Róbert
Operatőr: Komesz Szilvia e.h.
Rendezőasszisztens: Talán Vanda e.h.
Rendező: Sebestyén Aba
 
A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg a legérzékenyebb korosztály, a kamaszok szemén keresztül.
 
Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.
 
Harminc év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.
 
Barabás Olga és Sebestyén Aba a Lázadni veletek akartam című Bódi Attila-regény színpadra adaptálásáért és megrendezéséért idén elnyerték a Kortárs Magyar Dráma-díjat.
 
„A szöveg nem kegyelmez, jó lenne, ha nem lenne ennyire kíméletlen, de a szerző nem könnyít a néző lelkén. Arcába vágja a brutális valóságot. Az előadás legfőbb tanulsága, hogy mennyire nem akarunk még most sem szembenézni a bűneinkkel. (...) Az előadás nem utolsósorban a lázadásról szól, arról, vajon mikor van értelme és mi az ára. Teszi ezt a didaktikusságot elkerülve, szívbemarkolóan. Nem ítélkezik, csupán közöl. És rólunk mesél, a bátorságunkról, aztán a megalkuvásainkról, a kompromisszumainkról. És legüvöltőbben az elhallgatásainkról.”
 
Támogatók: Bethlen Gábor Alap, AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala
 
16 éven felülieknek!
Az előadás hossza: 120 perc

Jegyár: 5500 Ft

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.
Telefon: 392-0860, 20/322-7171
www.kulturkuria.hu
facebook.com/kulturkuria


Vissza