Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Május 26-28. II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL

Programajánló

2023-04-26
Május 26–28.
II. Zsámbéki pünkösdi fesztivál
a Zsámbéki Nyári Színház kapuja.

RÉSZLETEK: https://zsambekiszinhaz.hu/ii-zsambeki-punkosdi-fesztival/

Akárcsak tavaly, a fesztivál születésekor, idén is három napon át a hazai könnyűzene meghatározó, emblematikus alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy-kastély ősfás udvarának színpadán.

Csöndes zarándoklat a nyitónapon
 
A II. Zsámbéki pünkösdi fesztivál május 26-ai nyitónapjának csöndes zarándoklatán bárki részt vehet, a részvételhez csak regisztráció szükséges, amelyet május 20-ig várnak a szervezők.

A túra Pátyról indul és a Szent Jakab Zarándokút vonalán haladva mintegy 14 kilométer megtétele után ér Zsámbékra, a Keresztelő Szent János Iskolaközponthoz. A zarándokcsapat kísérője Vecsei H. Miklós színművész lesz. A résztvevők az úton végig csendben, elmélyedve haladnak, a csatlakozóktól azt kérik, hogy ezt vegyék figyelembe.

A könnyűzenei paletta krémje

A 30Y több mint húsz éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei életnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra, 11 nagylemezük és tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk jelent meg. A Kocsmakoncerttel 2015-ben debütáltak a Müpában, így ez a felállás szinte egyidős a zenekarral. A közvetlen hangú akusztikus koncerteken az intim megszólalás lerázza magáról a pátoszt, és inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták válnak fontossá.

Kevesen tudják, hogy az Elefánt eredetileg duóként indult, még Szombathelyen. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Aztán az elmúlt évtizedben a szépen és gyorsan növekvő, népszerűsödő zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is.

A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is.

Ezeken a koncerteken bármikor történhet valami váratlan zenei impulzus, általában sodródnak is ezzel, ettől válik bensőségessé, természetessé, intimmé, váratlanná, így a közönség számára is felszabadítóvá az élmény.

A kocka kibontása
 
Vecsei H. Miklós és csapata, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását „A kocka kibontása” címen.

A Vecsei H. Miklós vezette, színház, zene és performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze: Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár.

Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában előállítani, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben.

Wunderlich József estje
 
A Pál utcai fiúk, vagy a Padlás című darabokból sokan ismerik a Vígszínház színészét, Wunderlich Józsefet, aki pár éve zenészként is aktív: 2020-ban jelent meg első szólólemeze, a Skizó, 2022 őszén pedig megérkezett a második album, a Szívre megy. Az új zenei anyag dalaiban arra keresi a választ, hogyan élhetnénk a mának anélkül, hogy kizsigerelnénk magunkat.

Őrült szövegek, őrült zenészek, őrült zenék és szenvedélyes dzsemmelés sok humorral és improvizációval.
 
Henri Gonzo színrelép
 
A kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo először a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes-dalszerzőjeként vált országszerte ismertté, 27 évesen már szerepelt a Forbes 30 listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért pedig Fonogram-díjat. A Henri Gonzo és a Papírsárkányok klasszikus hangszerelésével és versszerű szövegeivel új hangot igyekszik megütni a magyar könnyűzenében. A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől a dél-amerikai újhullámig, illetve ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Despla.

A dalok pedig egészen más színben szólnak majd a zsámbéki kastély meghitt belső udvarának lombjai alatt.


Vissza