Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Megújul a német nemzetiségi általános iskola

Közélet > Biatorbágy

2023-06-26


Két és fél milliárd forint állami támogatásból megújul a biatorbágyi Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola - közölte Menczer Tamás államtitkár június 15-én az iskolabővítés alapkőletételén. Pest vármegye 2. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kitért arra: 2022-ben Magyarország energiaszámlája 4000 milliárd forinttal volt több, mint amennyi az ukrajnai háború nélkül lett volna."Ha béke lenne, akkor sok ezermilliárd forinttal többet költhetnénk fejlesztésekre, családokra és az országra; az sosem volt kétséges, hogy erre a beruházásra igen nagy szükség van, csak az volt a kérdéses, hogyan tudjuk ebben a gazdasági helyzetben megoldani" - fűzte hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás azt mondta, hogy jelenleg 442 diák jár a nemzetiségi iskolába, a bővítés után megközelítőleg 600 gyermek fogadására lesz képes az intézmény. Hozzátette, hogy a 8 tantermes iskola 16 tantermessé válik, továbbá épülnek még szaktantermek is. "Az a cél, az az elvárás, hogy 2024 szeptemberére a diákok birtokba vehessék az új iskolát" - közölte. Az elmúlt időszakban Biatorbágyra több mint 28 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett. Hozzátette, hogy 2022-ben 13 biatorbágyi civil szervezet kapott összesen 10 millió forint támogatást.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a német nemzetiségi önkormányzatok szerte az országban 75 oktatási-nevelési intézményt tartanak fenn: 34 óvodát és 41 iskolát.     "Ezek közül az egyik legnagyobb intézmény lesz a most épülő biatorbágyi, köszönhetően a fejlesztésnek és az összefogásnak" - jelezte. (MTI)


Vissza