Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Menczer Tamás: ha gyermek van, akkor van jövő

Közélet > Herceghalom

2023-10-30


A gyermek az első, a legfontosabb, és ha gyermek van, akkor van jövő - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára pénteken a Herceghalom új óvodájának átadóján. A Csicsergő óvoda új telephelyén - a 400 millió forintos támogatásnak köszönhetően - 50 óvodás befogadására alkalmas két csoportszoba jött létre, tornaterem, melegítőkonyha, fedett teraszok és kültéri játszótér épült.Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy politikusként és magánemberként is hisz a közösségekben, a legalapvetőbb közösség pedig a család, amelyet erősíteni és támogatni kell. Hangsúlyozta: egy szülő számára fontos, hogy tudja: jó helyre, jó körülmények közé és jó kezekbe adja át gyerekét, ezért is kell külön köszönetet mondani az óvoda valamennyi dolgozójának. Az államtitkár közölte: a kormány célja, hogy a vágyott gyerekek megszülessenek.

A kutatások szerint a magyarok több gyermeket terveznek, mint ahány megszületik, éppen ezért a kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy lehetőség szerint anyagi akadálya a gyermek vállalásának ne legyen. A hosszú távú stratégiai cél pedig, hogy aki gyermeket vállal, az anyagilag is jól járjon - mondta Menczer Tamás. Közölte, hogy a kormány széles családtámogatási rendszert hozott létre, a GDP 4-5 százalékát fordítja családtámogatásra, ami Európában és világszinten is kiemelkedő, és a jövő esztendőben 3300 milliárd forintot fordít a családok támogatására. Kitért arra is, hogy a termékenységi ráta 2010-ben 1,2 volt, "mostanra sok munkával, ráfordítással, összefogással ez 1,5-re emelkedett, de a cél a 2,1". Ha nem történt volna változás 2010-et követően, az elmúlt 13 évben 160 ezerrel kevesebb gyerek született volna meg - tette hozzá.

Csizmadia Zsuzsanna, a közel 2900 lakosú település független polgármestere elmondta, hogy az óvoda létrejötte több év megfeszített munkájának eredménye. A Csicsergő óvoda új telephelyén - a 400 millió forintos támogatásnak köszönhetően - 50 óvodás befogadására alkalmas két csoportszoba jött létre, valamint tornaterem, melegítőkonyha, fedett teraszok és kültéri játszótér épült. A támogatásból a központi épületben is korszerűsítések, fejlesztések valósulnak meg. (MTI)


Vissza