Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Mit jelentenek a fakitermelés rendkívüli szabályai?

Gazdasági rovat > Pest megye

2022-08-12


tuzifa.jpgA fakitermelés rendkívüli szabályai akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – mondta el a Magyar Nemzetnek Zámbó Péter, a Pilis Parkerdő Zrt. volt vezérigazgatója, most az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

Az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

Az új, veszélyhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, amelyek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi. Védett területeken a természetvédelmi hatóság is vizsgálódhat, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek.

Ha úgy látjuk, hogy a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van az exportálni kívánt fára, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül megvásárolja a mennyiséget, amit később szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának zavartalan biztosítására használunk fel.

Nincsenek veszélyben a magyarországi erdők és a faállomány – írja tanulmányában a Klímapolitikai Intézet. Az elemzés bemutatja a kormány intézkedései mögött lévő szándékot, mellyel a hazai lakosság energiaellátásának a biztonságát védelmezi. Emellett tételesen cáfolja azokat az állításokat, melyek szerint súlyos környezetkárosítás következne be a kabinet döntésének következtében.

Magyarországon még mindig a szilárd tüzelő (tűzifa, pellet, biobrikett, lignit, szén) a második legelterjedtebben használt tüzelőanyag a háztartásokban a földgáz után. Ez közel négymillió embert jelent.

Lényeges eleme a szakértői elemzésnek az a megállapítás, hogy messze nincs kihasználva a magyar erdők nyújtotta tűzifa potenciál, azaz nem termeltük ki azt a mennyiséget, amit a fenntartható erdőgazdálkodás mellett is nyugodtan megtehettünk volna. A cikk idézi Luzsi Józsefet, a Magyar Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnökét, akinek nyilatkozata értelmében hazánk erdeinek faanyaga évente 13 millió köbméterrel növekszik, tehát a fenntarthatóság veszélyeztetése nélkül ennyi a maximális fakitermelési lehetőség. Ennek tükrében jó hír, hogy az elmúlt tíz évben átlagosan csak 7,5 millió köbméterre rúgott az erdei fakitermelés, így évente mintegy ötmillió köbméterrel növekedett a fakészlet az erdőkben, tehát van elég tartalék a megnövekedett igényű kitermeléshez.

forrás: Magyar Nemzet


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg